Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Τα μυαλά στα κάγκελα

γ-π-μασσαβεταστα-μυαλά-στα-κάγκελα-668096

Είμαι πρόθυμος να δεχθώ τη δημόσια δήλωση των εκπροσώπων των νεοναζιστών ότι δε διέταξαν εκείνοι το χρυσαυγίτη του Κερατσινίου να δολοφονήσει τον 34χρονο οπαδό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Να δεχθώ επίσης ότι ο συγκεκριμένος δράστης δε ζήτησε επισήμως την έγκριση του Μιχαλολιάκου ή του Κασιδιάρη για να προχωρήσει στο έγκλημα

Είμαι πρόθυμος να δεχθώ και το επιχείρημα ότι, αν ένας οπαδός ή και μέλος ενός οποιουδήποτε κόμματος πραγματοποιεί ένα έγκλημα, αυτό δε σημαίνει, αυτομάτως, ότι το έγκλημα το φορτώνεται ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει. Ως εδώ, όμως, εξαντλούνται όλα τα περιθώρια «κατανόησης» για τις ευθύνες που φέρουν εκείνοι που σπέρνουν καθημερινώς το μίσος και προβάλλουν τη βία ως «εθνικά προϊόντα» που τάχα οδηγούν στην αυτόματη λύση των προβλημάτων του τόπου.

Οταν εκπαιδεύεις καθημερινώς τα μέλη σου και τους οπαδούς σου στην άσκηση της βίας επί όλων εκείνων τους οποίους εσύ, με τη φασιστική σου αυθαιρεσία, ανακηρύσσεις ως «εχθρούς του έθνους», άλλοτε με φυλετικά, ομοφοβικά, ξενοφοβικά ή θρησκευτικά και άλλοτε με «πολιτικά» κριτήρια του τύπου «όλοι οι αριστεροί είναι εγκληματίες», τότε ναι, έχεις ευθύνη για το έγκλημα Ιδίως όταν η διάπραξή του δεν ήταν προϊόν ατομικής δράσης ενός οπαδού σου, αλλά συλλογικό έγκλημα μια ομάδας ομογάλακτων, γαλουχημένων ακριβώς στη «δύναμη» του τραμπουκισμού που προβάλλεται σημειολογικώς και μόνον από την εμφάνιση τέτοιων ομάδων, με παραστρατιωτικές στολές και με μονίμως κραδαινόμενα τα ρόπαλα και τις ασπίδες εις θέσιν μάχης.

Οταν καλείς τους πολίτες -για να μην ξεχνάμε και τον άλλο θερμοκέφαλο του πολιτικού μας συστήματος- να… λιντσάρουν έναν εκλεγμένο δήμαρχο, υποσχόμενος την αμέριστη συμπαράστασή σου, ασφαλώς και έχεις και πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης, εξίσου θερμοκέφαλος, πάρει τα λόγια σου τοις μετρητοίς και θελήσει να δράσει κατά τις υποδείξεις σου. Ακόμη και μια σφαλιάρα να ρίξει, ισχύει το η μεν χείρα, χείρα πολίτη, η δε φωνή -η διατάσσουσα-, φωνή Καμμένου.

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι, όλο και συχνότερα και με εντεινόμενο φανατισμό, οδηγούν ένα τμήμα των πολιτών να σκέπτεται και να ενεργεί «με τα μυαλά στα κάγκελα». Και θα το πληρώσουμε ακριβά, όσο δεν τους απομονώνουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου