«Νεκρή γλώσσα»

νεκρή-γλώσσα-679641

Κάθε φορα που ανοίγει το στόμα της η καλαμοβάμων καθηγήτρια κ. Μαρία Ρεπούση, η και δι’ ελαχίστων μόλις ψήφων καταστάσα και «εθνομητέρα, χάριτι εκλογικού νόμου και ΔΗΜΑΡ, μου έρχεται στο νου το «εκ στόματος κοράκου κρα εξέρχεται». Ο δε λόγος της όζει από το περίσσευμα της αλαζονείας της, ως μόνης κατόχου της επιστημονικής Αληθείας. Ενώ το ύφος της επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για άτομο λορδωμένο στην αυταρέσκειά του, βυθισμένο εις το βρένθος, την υπεροψία, το γαυρίαμα, την έπαρση, τον κλασαυχενισμό, την οίηση και την τύφωση.

Κανονικώς, από μία καθηγήτρια πανεπιστημίου, θα περίμενε κανείς να έχει επίγνωση του ότι το πρόβλημα δεν είναι η αρχαία ελληνική γραμματεία, αλλα ο τρόπος που αυτή διδάσκεται στα σχολεία. Νεκρή δεν είναι η αρχαία ελληνική γλώσσα. Νεκρή είναι η διδασκαλία της, με την παπαγαλίστικη αποστήθιση κειμένων και κανόνων. Αλλα κατά την κ. Ρεπουση, πονάει μάτι βγάζει μάτι. Αφού δε διδάσκεται σωστά, να την καταργήσουμε. Ενώ προ διετίας μόλις αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας της σε γερμανικά σχολεία. Ενώ είναι ζώσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ολλανδίας.

Με τη λογική της κ. Ρεπουση «νεκρή» είναι και η γλώσσα του Παπαδιαμάντη, μετά τον πλήρη εξοβελισμό όχι μόνον της καθαρεύουσας αλλα και της κάποτε θεωρούμενης ως «καθομιλουμένης» που ήταν ένα αμάλγαμα δημοτικής και καθαρεύουσας. Να διδάσκονται τα πάντα τα παιδιά από μετάφραση. Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως τον Παπαδιαμάντη και τον Κόντογλου.

Αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της ιστορίας, την οποία διδάσκει, τώρα επιπίπτει και επί της γλώσσας. Μη δυνάμενη να διακρίνει ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα η εμβάθυνση στον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από τη μία, και η ανάγκη να γίνουν πραγματι κοινωνοί των βασικότερων ιδεών της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, σε σύγχρονη απόδοση, τα παιδία μας, κάτι που λείπει οικτρώς από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Η αποξένωση ενός λαού από τις ρίζες του, με δυνατότερες τη γλώσσα και την ιστορία του, στις οποίες εμβαθύνουν τόσον επιμόνως άλλοι λαοί, συνιστά άραγε «προοδευτική» εκπαιδευτική πολιτική κ. Κουβέλη, που την έχετε και την καμαρώνετε; Από πότε αναγορεύονται σε «προοδευτικούς» οι ολετήρες που ισοπεδώνουν έναν πολιτισμό για να είναι τάχα πιο βατός;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου