Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Τα υπέρ τρίτων «όσημα»

γ-π-μασσαβεταστα-υπέρ-τρίτων-όσημα-691323

Είναι πραγματικά να τραβάς τα μαλλιά σου. Έπρεπε να φτάσουμε «στον πάτο του βαρελιού», να έχουμε ουσιαστικώς χρεοκοπήσει, να έλθει στη ζωή μας η τρόικα, ώστε να μας επιβάλει εκείνη να ασχοληθούμε με τις αμέτρητες, κατά καιρούς, κουτοπόνηρες υπέρ συντεχνιών και παντοειδών «φορέων» επινοήσεις φόρων, τελών, εισφορών και χαρτοσήμων υπέρ τρίτων.

Ένα καθεστώς παράλογων επιβαρύνσεων, τόσο των οικογενειακών προϋπολογισμών όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τώρα μόλις, με αξίωση της τρόικας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιχειρεί μια λεπτομερή χαρτογράφηση όλων αυτών των «υπέρ τρίτων» εισφορών, που δεν είναι ανταποδοτικές και κατά τούτο απαγορεύονται σαφώς από την κοινοτική νομοθεσία. (Για την ελληνική νομοθετημένη κουρελού, ας μη μιλάμε καλύτερα). Και δεν είναι ούτε μια, ούτε δέκα, ούτε εκατό. Πάνω από εξακόσιες πενήντα τέτοιες εισφορές πληρώνει ο πολίτης κάθε φορά που πρέπει να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του, ή απλώς με την εκβιαστική μέθοδο της είσπραξης μέσω ασχέτων λογαριασμών. Με προσφορότερο το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εισφορές υπέρ ΟΓΑ, Ταμείου Νομικών, Τεχνικού Επιμελητηρίου, Δήμων, αγγελιόσημο, μεγαρόσημο, σπατόσιμο, λιμενικό ταμείο και κάθε είδους «όσημα» που κρίνονται από τους ξένους -διότι πράγματι είναι- παράλογες και, κοινοτικώς, παράνομες. Αυτές και αν επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν υπονομεύουν τις εξαγωγές μας. Αν φρενάρουν την επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, σε ένα περιβάλλον ιδιαιτέρως ακανθώδες.

Μόλις μια ομάδα συμφερόντων πίεζε την εξουσία, η πρόχειρη λύση ήταν να καθιερωθεί υπέρ αυτής κάποιο «όσημο». Έτσι μαζεύτηκαν τα εξακόσια πενήντα «χαράτσια» -με τελευταίες τις ψευδεπώνυμες εισφορές αλληλεγγύης. Οι οποίες βεβαίως σε κανένα ειδικό ταμείο αλληλεγγύης για τη στήριξη των πενομένων δε συγκεντρώνονται. Ούτε διατίθενται υπέρ αστέγων, ανέργων, πεινασμένων, «καμνόντων και παθόντων». Απλώς χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό. Άρα είναι διπλή φορολογία, μη αναλογική και μη ανταποδοτική, όπερ απαγορεύεται ακόμη και από την ελληνική νομοθετική κουρελού.

Υστερα αναρωτιόμαστε γιατί π.χ. τα ισπανικά απορρυπαντικά, παρά το κόστος των μεταφορικών, είναι φθηνότερα από τα ελάχιστα ελληνικά και κατακλύζουν τα καταστήματα χαμηλών τιμών που ξεφυτρώνουν διαρκώς σε όλα τα αστικά κέντρα. Είναι, μεταξύ των άλλων βεβαίως, και διότι οι παραγωγοί τους δεν έχουν να πληρώνουν τόσα… κερατόσημα -όπως τα αποκαλούν πολλοί πολίτες- με τα οποία επιβαρύνονται οι Έλληνες βιοτέχνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου