Τι είναι «προοδευτικό» Σ’ αυτή την κοινωνία;

τι-είναι-προοδευτικό-σ-αυτή-την-κο-702469

Σε βορειότερες χώρες, με τελείως διαφορετικό κλίμα, τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει. Εδώ, βάσει των δικών μας κλιματικών συνθηκών, είναι λογικό να ανοίγουν αργότερα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Εκείνο που δεν είναι καθόλου λογικό είναι το ότι, αμέσως μετά το επίσημο άνοιγμα τους, τα δημόσια σχολεία θα ξανακλείσουν. Επειδή η ηγεσία της ΟΛΜΕ προγραμματίζει να ξεκινήσει αμέσως πολυήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Ετούτη η σχολική χρόνια έχει μια ιδιαιτερότητα. Για μια ακόμη φορα το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλάζει, καθώς, δεκαετίες τώρα, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, πειραματίζεται πάνω στα κεφάλια των παιδιών μας. Και οι αλλαγές που επέρχονται είναι πάρα πολλές. Με πιο κρίσιμη, για το άγχος των παιδιών, την τριπλή δοκιμασία για την εισαγωγή σε ανώτατες και ανώτερες σχολές, δεδομένου ότι πλέον θα συνυπολογίζεται και ο βαθμός των τριών τάξεων του λυκείου. (Όπερ σημαίνει αυξημένη δουλειά για τα φροντιστήρια και τους προπαιδευτές των ιδιαιτέρων μαθημάτων).

Υπό λογικές συνθήκες θα έπρεπε όλοι να συμβάλουν ώστε να υπάρξει το αναγκαίο κλίμα ηρεμίας που θα βοηθούσε τα παιδιά να προσαρμοσθούν στις νέες απαιτήσεις του συστήματος. Ιδίως όταν βιώνουν μέσα στις οικογένειες τους την ανισορροπία που έχει φέρει η οικονομική κρίση.

Υπό λογικές συνθήκες θα έπρεπε να εξασφαλισθεί στα παιδιά και ο απαραίτητος χρόνος. Και όχι μόνον στα παιδιά αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ώστε να μην προσέλθουν απαράσκευοι στα σχολεία και να επιδίδονται σε αυτοσχεδιασμούς. Αλλα δυστυχώς, στην πατρίδα μας, το κυνήγι της λογικής είναι το ίδιο με το κυνήγι της χίμαιρας.

Το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσουμε πάλι στο σημείο που θα «δικαιολογεί» μια απόφαση της κυβέρνησης να καταφεύγει, για μια ακόμη φορα, στο ήκιστα δημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Αφού προηγουμένως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και αφού την απεργία των εκπαιδευτικών θα έχουν έλθει να συμπληρώσουν οι συνήθεις μαθητικές καταλήψεις.

Την ίδια ώρα τα ιδιωτικά σχολεία θα λειτουργούν κανονικώς, παρέχοντας στους γόνους των ευποροτέρων εκ των συμπατριωτών μας ένα πλεονέκτημα έναντι των παιδιών της «πλέμπας». «Δώρο» από εκείνους που ηγούνται των εκπαιδευτικών της δημόσιας παιδείας. Που κόπτονται υπέρ αυτής. Και ανήκουν γενικώς στον «προοδευτικό χώρο». Ενώ εγώ -και όχι μόνο- θα διερωτώμαι τι στην ευχή είναι «προοδευτικό» σε τούτη την κοινωνία που ζούμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου