Θα χυθεί αίμα για τις τράπεζες

θα-χυθεί-αίμα-για-τις-τράπεζες-707399

«Εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» προειδοποιεί τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και δι’ αυτών την ελληνική κοινωνία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ετσι έχει μάθει να σκέπτεται ο άνθρωπος. Από το χώρο των τραπεζών προέρχεται και αυτόν έχει μάθει να υπηρετεί. Αναρωτιέμαι αν οι ηγέτες των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν το ίδιο περιορισμένο πεδίο ενδιαφέροντος και σκέψης. Ή αν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να καταρρεύσει ολόκληρο το κυβερνητικό οικοδόμημα και να παραδοθεί το πολιτικο μας σύστημα στους πιο ακραίους εκφραστές του λαϊκισμού, για να μην «καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Μακάρι να βγω ψεύτης. Αλλα πολύ φοβάμαι, ότι στο βωμό των τραπεζών, όπου έως τώρα έχουν θυσιαστεί δεκάδες δισεκατομμυρίων από τα πακέτα διάσωσης, εάν προχωρήσει το σχέδιο σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, θα θυσιαστούν και ανθρώπινες ζωές. Και ακόμη περισσότερο φοβάμαι ότι αυτή τη φορα δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με αυτοκτονίες. Αλλά ότι κάποιοι που θα τους πετούν οι δικαστικοί κλητήρες στο δρόμο, αντί της αυτοχειρίας θα οδηγηθούν στο να πάρουν τη ζωή κάποιου άλλου.

Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που θα βρεθούν στο δρόμο. Μόνο το πρώτο πακέτο, κατά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει να βγαίνουν στο σφυρί, με συνοπτικές διαδικασίες, όπως προστάζει η τρόικα, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ακίνητα. Είναι εκείνα για τα οποία έχουν ήδη βγει οι αποφάσεις κατασχέσεων, αλλα δεν έχουν εκτελεσθεί οι πλειστηριασμοί, λόγω του καθεστώτος αναστολής. Είναι το… πρώτο πιάτο. Το ορεκτικό.

Είναι προφανές ότι τα στατιστικά εργαλεία του κ. Στουρνάρα δεν μπορούν να προβλέψουν πόσα από τα μέλη αυτών των εικοσιπέντε χιλιάδων οικογενειών θα οδηγηθούν προς το λεγόμενο «αντάρτικο πόλεων», πόσα παιδιά θα μισήσουν τους γονείς τους και την κοινωνία, για την περιπέτεια που θα βιώσουν, πόσοι ακόμη θα στραφούν προς τους νεοφασίστες, αλλα και πόσοι θα βρεθούν τόσο «σαλταρισμένοι» που ενδεχομένως θα εισβάλουν στα γραφεία της τράπεζας που τους πήρε το σπίτι, ή σε πολιτικά και δικηγορικά γραφεία και θα αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Χρεώθηκαν και τα δισέγγονα μας για την ως τώρα διάσωση των τραπεζών. Πρέπει να τις πληρώσουμε και με αίμα; Δε βλέπει κανείς εκεί στο Μαξίμου τους κινδύνους που

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου