Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Και άλλα Τεχνάσματα

γ-π-μασσαβετασ-και-άλλα-τεχνάσματα-719842

Τα παιδιά μου ισχυρίζονται ότι, παρά το ιατρικώς πιστοποιημένο πρόβλημα ακοής, «ο μπαμπάς ακούει μόνο εκείνα που θέλει να ακούσει». Είναι μια υπερβολή που με αδικεί. Μπορεί να συμβαίνει και αυτό καμιά φορα. Αλλά δεν είναι ο κανόνας. Να, όπως χθες στη βάρκα που σε πάει από την Αγκάλη Φολεγάνδρου προς την αγαπημένη μου παραλία του Αγίου Νικόλάου, που δεν την πιάνουν οι αέρηδες που τόσο απλόχερα ξοδεύει ο Αίολος σε τούτο το νησί που λατρεύω.

Δεν χρειαζόταν να φοράω το ακουστικό μου για να ακούω την γκρίνια της κυρίας δίπλα μου, προς το σύζυγό της, «που δεν την άκουσε να πάνε στην Αμοργό, όπως η αδελφή της». Αφορμή το ναύλο που πλήρωσαν, για μια ασήμαντη διαδρομή, ούτε πέντε λεπτών. Και η οποία στοίχισε στο ζευγάρι και τα δυο παιδιά ένα εικοσάρικο «πήγαινε – έλα». Ακούγοντάς την, συνειδητοποίησα ότι μόλις είχα πληρώσει εισιτήριο 20% ακριβότερο από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ενώ, όπως έλεγε η κυρία, η οικογένεια της αδελφής της πλήρωνε «τρία ευρω πήγαινε – έλα, για μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή».

«Εδώ, σου λέω έχουν καβαλήσει το καλάμι. Δεν είναι όπως τότε που είχαμε έλθει μόνοι μας. Θυμάσαι; Το λεωφορείο έκανε με ένα εισιτήριο τη διαδρομή Λιμάνι – Αγκάλη. Τώρα βρήκαν άλλο κόλπο για να σε γδέρνουν. Πληρώνεις ένα λεωφορείο, 1.60, ως τη Χώρα, και άλλο, 2 ευρω, από τη χώρα στην Αγκάλη. Και πέντε η βάρκα. Δηλαδή για ένα μπάνιο στον Άγιο Νικόλαο πληρώσαμε, μόνο για μετακίνηση, σχεδόν τριάντα πέντε ευρω. 34.40 για την ακρίβεια. Δηλαδή, αν φυσάει όλη την εβδομάδα που θα μείνουμε, θα θέλουμε μόνο για τα λεωφορεία ένα κατοστάρικο και ογδόντα λεπτά. Το βρίσκεις λογικό αυτό; Λιγότερο θα μας κόστιζε αν παίρναμε το αυτοκίνητο μας».

Σε θέση άμυνας ο σύζυγος προσπαθούσε να της εξηγήσει ότι δεν έφταιγε εκείνος που «εδώ κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε σε κρίση». Αλλα είπαμε. Η διαδρομή ήταν τόσο μικρή που δεν μπόρεσα να ακούσω τη συνέχεια. Κρατώ και την «γκρίνια» της κυρίας, αλλα πάνω από όλα την «ατάκα» του κυρίου. Η οποία προφανώς και δεν ισχύει μόνο για εκείνους που ζουν από τον τουρισμό στο συγκεκριμένο νησί, αλλα σε όλη την Ελλάδα: Κάποιοι (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν ότι είμαστε σε κρίση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου