Μακάρι να πετύχει

μακάρι-να-πετύχει-721096

Διάβαζα την απόφαση με τα δεκάδες πιστοποιητικά, κάθε είδους, για τα οποία δε θα χρειάζεται πλέον να στήνονται όλοι στις ουρές για να τα προμηθευτούν, αλλά θα μπορούν να τα «κατεβάσουν» μέσω διαδικτύου, με εξασφαλισμένη την πιστοποίηση γνησιότητας. Είναι πραγματι ένα μεγάλο βήμα για τον περιορισμό της γραφειοκρατικής ταλαιπωρία των πολιτών. Και για μεν εκείνα που ενδιαφέρουν τους επαγγελματίες, όπως π.χ. πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λογιστές, δικηγόρους κ.λ.π., τα πράγματα θα είναι εύκολα, αφού δεν είναι δυνατόν παρά να έχουν υπολογιστή και να γνωρίζουν να τον χειρίζονται.

Για τους υπόλοιπους όμως ισχύει αυτό που λέγαμε και χθες με αφορμή την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ότι δηλαδή, καλώς ή κακώς, η Ελλάδα είναι γεμάτη από ηλεκτρονικώς αναλφάβητους. Και ανάμεσα σε αυτούς, εκτός από τους ιδιώτες, περιλαμβάνονται και επαγγελματίες κάθε είδους. Ιδίως καταστηματάρχες και «μαστοράντζα». Άτομα που χρειάζονται υποβοήθηση για τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές.

Ενα από τα πολύ θετικά πράγματα που άφησε πίσω του το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ας είναι καλά ο Σταύρος Μπένος που το εμπνεύσθηκε και το εφάρμοσε, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Ελπίζω λοιπόν ότι θα δοθεί οδηγία προς όλα τα ΚΕΠ να εκτελούν, επιτόπου και ακαριαίως, αυτές τις διαδικασίες για λογαριασμό εκείνων των πολιτών που δε διαθέτουν υπολογιστές ή παραμένουν ηλεκτρονικως αναλφάβητοι.

Κατά τα άλλα, επειδή διάβασα τη σχετική εγκύκλιο, δεν καταλαβαίνω αυτή την έμμονη σε έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, χωρίς να συνοδεύεται από μια αναγκαία όσο και αυτονόητη διευκρίνιση: Ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίσουν τέτοιο έγγραφο, όσοι διαθέτουν Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο, προϋπόθεση για την έκδοση των οποίων είναι η κατάθεση του πιστοποιητικού γεννήσεως.

Θετικό αυτό που γίνεται. Και μακάρι να πετύχει. Γιατί είναι αδιανόητο, στην εποχή της πληροφορικής, να στήνεται ο κόσμος στις ουρές. Αλλα χρειάζονται και εξηγήσεις προς τους αμετανόητους γραφειοκράτες που αρνούνται να αποδεχθούν τα αυτονόητα. Όπως χρειάζεται και ενίσχυση των ΚΕΠ με νέα παιδιά που «πετάνε» ηλεκτρονικώς. Και από τα οποία είναι γεμάτες οι λίστες των ανέργων νέων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου