Εκτός πραγματικότητας ή απλώς αλαζόνας;

εκτός-πραγματικότητας-ή-απλώς-αλαζόν-721270

Παρακολουθώντας τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, μένω με την αίσθηση ότι η Μαρία Αντουανέτα ζει. Όπως και εκείνη δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα όταν ο λαός διαδήλωνε ζητώντας ψωμί, και απορούσε γιατί δεν προτιμούν το παντεσπάνι, έτσι και ο εκτραφείς σε περιβάλλον Lehman Brothers υπεύθυνος για τη λειτουργία του Taxis net κ. Θεοχάρης, δε βλέπει κανένα πρόβλημα και κανένα λόγο να δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων.

Μας λέει μάλιστα ότι κακώς διαμαρτύρονται οι φοροτεχνικοί. Διότι το σύστημα «αντέχει» να υποδεχτεί περί τις εκατόν πενήντα χιλιάδες δηλώσεις ημερησίως. Έτσι έχει προγραμματισθεί. Και οι δηλώσεις που υποβάλλονται δεν ξεπερνούν τις εβδομήντα χιλιάδες. Δηλαδή λιγότερες και από τις μισές.

Είναι προφανές ότι δεν έκανε τον κόπο να πάει σε μια οποιαδήποτε ΔΟΥ, να δει τις ουρές που σχηματίζονται από ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως το μαγικό «κλειδάριθμο», που θα τους ανοίξει τις πύλες του παραδείσιου συστήματος του κ. Θεοχάρη. Είναι όλοι αυτοί που ακόμη περιμένουν να τους ταχυδρομηθεί ο περιπόθητος κλειδάριθμος, όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αλλα τελειώνουν οι προθεσμίες για την υποβολή της δήλωσής τους και κλειδάριθμο δεν έχουν πάρει.

Είναι επίσης όλοι εκείνοι που παρέλαβαν τον κλειδάριθμο, αλλα δεν γνώριζαν ότι, αν δεν σπεύσουν να τον «ενεργοποιήσουν» εντός τριών ημερών, αυτομάτως καθίσταται ανενεργός. Και φτου κι’ απ’ την αρχή τις διαδικασίες. Διότι δε γεννήθηκαν όλοι οι φορολογούμενοι τρίτης ηλικίας μέσα στην τεχνολογία.

Προσωπικώς, το ομολογώ, χρειάσθηκε να επιστρατεύσω κάποιες «γνωριμίες», για να εξασφαλίσω τον κλειδάριθμο που δε μου έχει αποσταλεί επισήμως. Αλλα πόσοι πολίτες έχουν αυτή τη δυνατότητα;

Οταν λοιπόν για πρώτη φορα εφαρμόζεται σε τέτοια έκταση ένα σύστημα, η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να υπάρξει δυνατότητα να προσαρμοστούν και οι «ηλεκτρονικως αναλφάβητοι» στη νέα πραγματικότητα. Και όποιος αγνοεί ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ηλεκτρονικως αναλφάβητους, είναι είτε εκτός πραγματικότητας, είτε απλώς υπερφίαλος και αλαζόνας που θεωρεί ότι, αφού αυτός κατέχει καλά τα μυστικά του διαδικτύου, οφείλουν να τα γνωρίζουν και οι άλλοι. Αλλα δυστυχώς, εκείνο που πρωτίστως λείπει από τα άνω δώματα της εξουσίας είναι ακριβώς η κοινή λογική.

Ας δώσει λοιπόν την παράταση που του ζητούν όλοι, και ας αφήσει τους κομπασμούς, διότι έτσι προκαλείται περισσότερο η οργή εκείνων που ταλαιπωρούνται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου