Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας

γ-π-μασσαβετασβγάζουμε-μόνοι-μας-τα-μ-721447

Το επίσημο ελληνικό κράτος με την βραδυπορία του, αλλα και κάποιοι ιδιώτες με την προχειρότητα ή τις κουτοπονηριές τους, κάνουν ό,τι μπορούν για να χάνουμε δουλειές. Να χάνουμε παραγγελιές από το εξωτερικό. Να κλείνουμε αγορές. Λες και μας περισσεύουν. Λες και όλοι κινούνται στον αστερισμό του «λεφτά υπάρχουν». Άρα, τι ανάγκη έχουμε τις εξαγωγές και γιατί να χολοσκάμε να είμαστε εντάξει απέναντι σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους ή Ρώσους πελάτες;

Εν αρχή ην το κράτος. Που δίνει το καλό παράδειγμα. Όπως στην περίπτωση της αμφιβόλου μέλλοντος κρατικής επιχείρησης «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Η οποία έχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, με την αμερικανική κυβέρνηση, προκύπτουσα από τα αντισταθμιστικά οφέλη, για εξαγωγή ελληνικών πυρομαχικών, στις Η.Π.Α., αξίας άνω των διακόσιων πενήντα εκατομμυρίων ευρω. Μόνο που εδώ και μήνες οι Αμερικανοί περιμένουν πότε θα λυθεί το πρόβλημα διοίκησης της εταιρείας, ώστε να μπει η τελική υπογραφή στη συμφωνία.

Και φτάσαμε στο παρά πέντε. Με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης να υπογράφει εδώ και μια εβδομάδα την απόφαση για το διορισμό της νέας διοίκησης, αλλα μην την υπογράφει το υπουργείο Οικονομικών. Και τους Αμερικανούς να διαμηνύουν ότι βαρέθηκαν πια να περιμένουν. Και να προειδοποιούν ότι αν ως τις 20 του μηνός δεν έχει λυθεί το θέμα, δεν υπάρχει αρμόδιος για την υπογραφή, θα στραφούν σε άλλους προμηθευτές.

Και, προφανώς, αν λείψουν αυτά τα 250 εκατομμύρια, ο κ. Στουρναρας θα ψάχνει πάλι τις τσέπες των συνταξιούχων ή των πολύτεκνων για «ισοδύναμες» περικοπές.

Αλλά έχουμε και τους «εξυπνάκηδες» ιδιώτες επιχειρηματίες. Εξ αιτίας των οποίων χάνουμε επίσης αγορές. Όπως στην περίπτωση της εξαγωγής γαλακτοκομικών, κρεάτων και νωπών ιχθυηρών στη ρωσική αγορά. Όπου φτάσαμε στο σημείο να απαγορευθούν από τη ρωσική υγειονομική υπηρεσία οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από την Ελλάδα. Διότι έπιασαν κάποιους έμπορους να βαπτίζουν ως δήθεν «ελληνικά» τα προϊόντα άλλων χωρών, για τις οποίες υπήρχε ήδη απαγόρευση εισαγωγής.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις εξαγωγές από ιχθυοκαλλιεργητές. Από τις εξυπνάδες κάποιων κλείνει μια αγορά από την οποία πέρυσι εισπράχθηκαν δέκα πέντε εκατομμύρια ευρω. Και με εξαιρετικά ευνοϊκές προοπτικές. Αλλα για σοβαρούς εξαγωγείς και όχι για κάτι τύπους που νομίζουν ότι είναι οι μόνοι «ξύπνιοι» της οικουμένης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου