Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Τα κοράκια

γ-π-μασσαβεταστα-κοράκια-721618

Πολύ πριν από οποιοδήποτε αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης, η μικρή αυτή στήλη σας είχε ενημερώσει, από την Πέμπτη 14 Μαρτίου για το ότι ετοιμάζονται να επιπέσουν στην Ελλάδα διεθνή «κοράκια», τα οποία στοχεύουν να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, με τη μορφή της τιτλοποίησης. Και εν συνεχεία, μέσω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, για την οποία η κυβέρνηση δέχεται, έσωθεν και έξωθεν, έντονες πιέσεις, να σαρώσουν την ακίνητη περιούσια των χρεωμένων. Υπενθυμίζω:

«Ηδη έχουν συγκροτηθεί «funds», κυρίως ξένα, αλλα και με ελληνική συμμετοχή, τα οποία διαπραγματεύονται την αγορά «τιτλοποιημένων» δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο»…

Είναι έτοιμοι, περιμένοντας το νομοθετικό «πράσινο φως» από την τρικομματικη κυβέρνηση, να επιπέσουν ως «μαύρα κοράκια» πάνω στο σπιτάκι του μέσου Έλληνα που δεν τα βγάζει πέρα. Είναι οι νέοι διεθνείς και εγχώριοι μαυραγορίτες… Τα funds των συμμοριτών που περιμένουν να λειτουργήσει η βιομηχανία πλειστηριασμών για να επιδοθούν στη μεγάλη λεηλασία».

Τώρα λοιπόν που ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα «κοράκια» τρέχουν. Χωρίς άλλα δικά μου σχόλια, αντιγράφω από τον ισότοπο του «Πρώτου Θέματος»:

Μόνο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα, ανεξάρτητα και έχοντας κλείσει ο καθένας τα δικά του ραντεβού, στελέχη έξι διαφορετικών εξειδικευμένων funds, τα οποία συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έχοντας έναν στόχο: να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια. Και μάλιστα οποιουδήποτε είδους: επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά, ναυτιλιακά και ό,τι άλλο επισφαλές ή «κόκκινο δάνειο» έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Τις προηγούμενες ημέρες συνέπεσαν στην Αθήνα στελέχη των Αpollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management και Fairfax… Οι τραπεζίτες μιλάνε για κανονική παρέλαση που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έδωσαν πρόσφατα το «παρών» στην Αθήνα και στελέχη του Blackstone, του ΚΚR και του Τhird Point.

Προσθέστε και κάποια δικά μας «funds», που έχουν συγκροτήσει βασικοί μέτοχοι μεγάλων τραπεζών (π.χ. Λάτσης) για να έχετε μια εικόνα του τι μας περιμένει. Τι περιμένει τον άνεργο, τον μικροσυνταξιούχο, τον έμπορο ή τον βιοτέχνη που έκλεισαν ήδη την επιχείρηση τους, η την «κρατάνε με τα δόντια», ενώ χρωστανε στις τράπεζες.

Θα δείτε να προστίθενται στους αστέγους, άνθρωποι, για τους οποίους δεν θα το πιστεύετε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου