Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Περίμεναν την τρόικα

γ-π-μασσαβετασπερίμεναν-την-τρόικα-722559

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο τεσσαρακοστό έτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και από αυτά τα σαράντα χρόνια, τα περισσότερα, σχεδόν είκοσι τρία, η χώρα είτε κυβερνήθηκε αυτοδυνάμως από «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε συγκυβερνήθηκε με το ΠΑΣΟΚ ως εταίρο εξουσίας (κυβερνήσεις Ζολώτα, Παπαδήμου, Πικραμένου και Σαμαρά), ή ακόμη και με συμμετοχή της Αριστεράς (κυβερνήσεις Τζαννετάκη, Ζολώτα και Σαμαρά).

Και έπρεπε να περιμένουμε να κυβερνήσουν τον τόπο οι τοποτηρητές των δανειστών μας, οι τροϊκανοί, μέσω κυρίως των δυο κομμάτων που ευθύνονται για ότι συνέβη και ότι παρελήφθη όλα αυτά τα χρόνια, για να επιβληθούν κάποια φορολογικά μέτρα που αποβλέπουν στην είσπραξη έστω και μικρής συνεισφοράς από τους πραγματι «έχοντες και κατέχοντες», όπως τα ακόλουθα που περιλαμβάνει η τελευταία συμφωνία με την τρόικα, δια της οποίας καλούνται να πληρώσουν έναν φόρο πολυτελείας, βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, όσοι κατέχουν:

Α) Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών: Για οχήματα 1.929 – 2.500 κυβικών ο φόρος ανέρχεται στο 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα άνω των 2.501 κυβικών στο 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Ενδεικτικά, για όχημα 2.000 κ.εκ. που έχει συμπληρώσει πάνω από 5 και μέχρι 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα, ο φόρος πολυτελείας θα είναι 308 ευρώ ετησίως. Για όχημα 3.000 κ.εκ., ηλικίας έως και 5 ετών, ο φόρος θα είναι 1.780 ευρώ.

Β) Πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές): Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Έτσι, σε πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος που θα προκύπτει είναι 960 ευρώ ετησίως και σε πισίνα 50 τμ είναι 1.600 ευρώ.

Γ) Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα. Ο φόρος θα αντιστοιχεί στο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

Κανένας από όλους αυτούς που «θίγονται» από αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να… δυστυχήσει, ούτε να γίνει φτωχότερος. Και αυτό είναι λογικότερο και τιμιότερο από το αρχικό σχέδιο να περικοπούν και άλλο οι συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω δε, σε επόμενη φάση, να βρεθεί το «μέτρο» για την ανάλογη φορολόγηση και των ιδιοκτητών σκαφών, για τα οποία υπήρξε εμπλοκή με το επιχείρημα ότι πληρώνουν ήδη τέλη ελλιμενισμού και πλόων. Ε, και; Μήπως οι κάτοχοι των αυτοκίνητων δεν πληρώνουν τέλη στάθμευσης και κυκλοφορίας;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου