Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Αντισταθείτε Πιο οργανωμένα

γ-π-μασσαβετασαντισταθείτε-πιο-οργαν-724216

Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας προβάλλει το γερμανικό περιοδικό Focus. Την τρομοκρατία που ασκείται επί των χρεωμένων στις τράπεζες πολιτών από τις περίφημες και κακόφημες εισπρακτικές εταιρείες. Που εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε να ασκεί κάθε είδους ψυχολογική τρομοκρατία επί των οφειλετών.

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει και μια είδηση, η οποία ελάχιστα προβλήθηκε στον τόπο μας. Αναφέρεται σε: «πρόσφατο περιστατικό όπου μια τηλεφωνήτρια εισπρακτικής εταιρείας καταδικάστηκε σε επτάμηνη φυλάκιση για παρενόχληση οφειλέτη και παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων». Και φυσικά περιγράφει το πώς η Ελλάδα γέμισε υπερχρεωμένα νοικοκυριά: «Μέχρι και το 2008 οι τράπεζες προσέφεραν διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και δάνεια για την αγορά σπορ αυτοκινήτων. Το τέλος της ιστορίας είναι γνωστό: μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την συνακόλουθη παγκόσμια οικονομική κρίση, το ελληνικό οικονομικό μοντέλο κατέρρευσε ως πύργος από τραπουλόχαρτα».

Η όλη περιγραφή αναδεικνύει μια απαράδεκτη για ευνομούμενες κοινωνίες πραγματικότητα. Διότι οι εισπρακτικές εταιρίες –αλλα και πρωτίστως οι τράπεζες που τις προσλαμβάνουν- δεν τηρούν καμια νομοθετική πρόνοια. Παραβιάζουν κατά σύστημα όλες τις νομικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Αλλα και τις κοινοτικές οδηγίες για το πότε και πως πρέπει να οχλούν τους πολίτες.

Εκείνο που διαφεύγει της προσοχής όσων ετοίμασαν το ρεπορτάζ αυτό είναι η ευρηματικότητα των Ελλήνων, καθώς προσπαθούν να γλιτώσουν από τις συνεχείς οχλήσεις. Άλλοι αλλάζουν διαρκώς τηλέφωνα. Άλλοι περνούν στην «αντεπίθεση», μη περιμένοντας να ακούσουν ολόκληρο το «ποίημα» από την κακότροπη κυρία που τηλεφωνεί, εξαπολύοντάς της έναν οχετό από κατάρες, όπου το «να βγάλεις τον καρκίνο στη γλώσσα σου» είναι το… επιεικέστερο που εκτοξεύουν.

Φίλος καλός, που οι αποδοχές του έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό, έχοντας χρέη από πιστωτικές κάρτες, όταν ακούει το ερώτημα «είστε ο κύριος Τάδε Ταδόπουλος», επέλεξε να απαντάει δήθεν στη… ρωσική, παριστάνοντας τον λαθρομετανάστη που δεν καταλαβαίνει, μέχρι που να κάνει τον άλλο ή την άλλη, που τον οχλούν, να κλείσουν το τηλέφωνο.

Δε λέω, καλές είναι αυτές οι… ντόπες που κάνουν στις εισπρακτικές, αλλα το καλύτερο είναι να προσφεύγουν σε ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλοντας τα περιστατικά, ώστε να υπάρχει οργανωμένη αντίσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου