Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Και τώρα…Που βρισκόμαστε;

γ-π-μασσαβετασκαι-τώραπου-βρισκόμασ-724614

Εχουμε και λέμε. Κατ΄ αρχήν έχουμε κυβέρνηση. Όπερ ασφαλώς είναι καλύτερο από την ακυβερνησία. Τώρα, το αν αυτή η κυβέρνηση είναι αντάξια των περιστάσεων και των αναγκών του τόπου, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Διότι πρόκειται απλώς για μια κυβέρνηση, ως συνήθως για την ελληνική πραγματικότητα, εσωτερικών ισορροπιών. Να βολέψουμε τον ένα και τον άλλο. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να βολέψουμε στελέχη δύο κομμάτων. Διό και ξαναστήνουμε τα υπουργεία που είχαμε καταργήσει. Και ας πάνε στα κομμάτια οι αιώνιες υποσχέσεις περί «μικρού και ευέλικτου σχήματος».

Εχουμε και λέμε. Κατ΄ αρχήν έχουμε επισημοποίηση του πολιτικού γάμου του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με την είσοδο του αρχηγού του στην κυβέρνηση. Και δη ως αντιπροέδρου. Όπερ μας απαλλάσσει πια από την ανάγκη να ζητά κάθε τόσο ο κ. Βενιζέλος συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για το ένα ή το άλλο θέμα. Αν είχαν τον κοινό νου, να το κάνουν αυτό από την αρχή, με δεύτερο αντιπρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη, ίσως να είχε διασωθεί και ο τρικομματικός χαρακτήρας της κυβέρνησης.

Εχουμε και λέμε. Το ότι, με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, περιορίσθηκε η κοινοβουλευτική βάση της κυβέρνησης, είναι ασφαλώς αρνητικό. Μπορεί όμως και να αποδειχθεί ότι ισχύει στην περίπτωση αυτή το ουδέν κακόν αμιγές καλού, αν ο διάδοχος του Αντώνη Μανιτακη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νεοφώτιστος σε κυβερνητικά καθήκοντα Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδειχθεί αποφασιστικότερος και αποτελεσματικότερος του προκατόχου του. Όστις θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ήθελε να κάνει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά. Μεταρρύθμιση χωρίς πολιτικό κόστος.

Εχουμε και λέμε. Νέο πρόσωπο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που είναι ένα από τα κρισιμότερα στις συνθήκες που ζούμε. Πρόσωπο του οποίου η όλη πολιτεία ουδόλως συνάδει προς την αισθητική μου και τον πολιτικο πολιτισμό μου. Ούτε μπορώ να κατανοήσω με ποια κριτήρια και εχέγγυα επέλεξε ο κ. Σαμαράς, συναινούντος προφανώς και του κ. Βενιζέλου, για την θέση αυτή, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Αλλα το ευτυχές ή ατυχές της επιλογής απομένει να αποδειχθεί εν τοις πράγμασι.

Οπως συνολικώς απομένει να κριθεί εκ των πράξεών της αυτή η κυβέρνηση. Και να φανεί αν θα επιβιώσει πέραν και του προσεχούς Μαΐου, στο τέλος του οποίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου