Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Βάστα με να σε βαστώ

γ-π-μασσαβετασβάστα-με-να-σε-βαστώ-725312

Γράφω Τετάρτη μεσημέρι. Εσείς θα με διαβάσετε Πέμπτη. Διακινδυνεύω λοιπόν την πρόβλεψη ότι, όταν θα με διαβάζετε, μετά δηλαδή και την δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αποκλείεται να τα έχουν «σπάσει» οι τρεις και να έχει ανοίξει ο δρόμος προς την κάλπη. Βάζω και στοίχημα αν θέλετε. Ο λόγος; Απλός. Γνωρίζουν πολύ καλά τις μυστικές δημοσκοπήσεις. Οι οποίες δείχνουν ότι οποιοσδήποτε από τους τρεις και αν στραπατσαριστεί, πάει «σκόλασε ο γάμος» της συγκυβέρνησης.

Το ήξεραν άλλωστε και κατά την πρώτη συνάντηση τους. Γι΄ αυτό και, παρά τους εκατέρωθεν λεονταρισμούς με τις δηλώσεις και, κυρίως, τις «διαρροές», παρά τα ρητορικά «τελεσίγραφα», κράτησαν ανοικτή την πόρτα για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό. Αλλιώς δεν τους χρειαζόταν η δεύτερη συνάντηση.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η μυστική δημοσκόπηση που είχαν πάρει το Σάββατο στα χέρια τους, σε δείγμα μάλιστα αρκετά ευρύ, των 5.000 ατόμων, ήταν το πιο εύγλωττο μήνυμα που θα μπορούσαν να λάβουν. Μπορεί ο πρωθυπουργός και οι επιτέλλεις του να χάρηκαν για την δημοσκοπική άνοδο στο 24%, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα αυτή η νίκη ήταν πραγματι «πύρρειος». Διότι κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα τέτοιο ποσοστό, όταν δεν έχει εταίρους να τον στηρίξουν.

Και αυτό ήταν το καθαρό μήνυμα αυτής της δημοσκόπησης: Τρικυβέρνηση τέλος. Διότι απλούστατα έστελνε τη ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής, με ένα ποσοστό μικρότερο από το 2%. Και το ΠΑΣΟΚ με ένα οριακό «εισιτήριο» εισόδου, μόλις 3,2%.

Πως λοιπόν ο κ. Σαμαράς να τολμήσει μια ρήξη, κυνηγώντας το όνειρο να πιάσει ένα ποσοστό που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει χωρίς δεκανίκια, όταν το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια νίκη χωρίς αντίκρισμα, με περιπέτεια για τον τόπο αλλα και πιθανό εξαναγκασμό του ίδιου σε παραίτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

Πώς να πάρει τέτοιο ρίσκο ο κ. Κουβέλης, με τον κίνδυνο να οδηγηθεί το νεοσύστατο κόμμα του σε πλήρη διάλυση;

Πώς να επιμείνει στο «σκληρό ροκ» ο κ. Βενιζέλος, μέσα από μια μέτρηση που κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στην κατάσταση του… «χαροπαλεύεις ατιμούλικο»;

Και η ντροπή της Ελλάδας: Μόνος μεγάλος κερδισμένος το αυγό του φιδιού. Οι ναζιστές στο 14,2%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου