Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: «Ερημώνει η Ελλάδα»

γ-π-μασσαβετασ-ερημώνει-η-ελλάδα-19604

Από τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία προσπαθούσα να αποφεύγω τα στερεότυπα, τις “εκφράσεις κλισέ”, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αυτό βέβαια μου κόστισε αρκετές κομματικές κριτικές κατά την θητεία μου στην προδικτατορική “Αυγή”, αλλά ήταν και το κλειδί που άνοιξε την καρδιά του αρχισυντάκτη μου, ενός λεβέντη Καλαματιανού, του Ηρακλή Τζάθα, ήρωα της αντίστασης, που τον έπνιγε το κομματικό χαλινάρι. Και ήταν τελικά και ο τρόπος για να ανοίξω τον δικό μου δρόμο, σε τούτη την ερωτική μου σχέση με τη δημοσιογραφία. Διό και σήμερα εκνευρίζομαι αφάνταστα με την ευκολία προβολής αυτών των στερεοτύπων, που κάθε άλλο παρά υπηρετούν την αποστολή της αληθινής ενημέρωσης του πολίτη.

Πρωί-πρωί άνοιξα τον υπολογιστή μου για να έχω μια πιο ψύχραιμη ενημέρωση, μετά την απεργία της ΕΣΗΕΑ, παρακάμπτοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές που με αγχώνουν με τις υπερβολές τους, καθώς προσπαθούν περισσότερο να εντυπωσιάσουν, για να κερδίσουν τηλεθέαση, παρά να ενημερώσουν. Δε βαριέσαι. Τα ίδια χάλια και στις ιστοσελίδες. Βλέπω το “In.gr” του ΔΟΛ, που έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα: “Λουκέτο μπαίνει σήμερα, Τετάρτη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ”. Πάω σε άλλο, μια από τα ίδια: “Νεκρώνει σήμερα η Ελλάδα από τις απεργίες”.

Βγήκα έξω να κάνω κάποιες δουλειές οπότε είχα την ευκαιρία να δω, ιδίοις όμμασι, πόσο “νεκρή” ήταν η Αθήνα, πόσο σωστή ήταν η “ενημέρωση” με τις στερεότυπες εκφράσεις της δημοσιογραφικής μεγαλοστομίας, που άλλωστε χαρακτηρίζει και τον ευρύτερο δημόσιο βίο μας. Τα καταστήματα όλα ανοικτά. Το ταχυδρομείο; Με κάνα δυο απεργούς, εν τούτοις δούλευε μια χαρά Οι τράπεζες του ιδιωτικού τομέα; Το ίδιο. Τι είχε “νεκρώσει”; Ούτε καν όλος ευρύτερος δημόσιος τομέας. Ακόμα και στην ΔΟΥ του γιου μου εξυπηρετήθηκα μια χαρά, για την διεκπεραίωση μιας υπόθεσής του.

Δεν αφήνουμε λοιπόν τα στερεότυπα με τα μεγάλα λόγια, να βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις για να ξέρει και ο κόσμος τι του γίνεται; Αποστολή μας είναι να ενημερώνουμε και όχι να διαμορφώνουμε πολιτικό κλίμα. Το αν, και τι, και πόσο “νέκρωσε”, μπορούν να το κρίνουν οι αναγνώστες μας. Κρίνοντας βεβαίως και εμάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου