Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Αναμείνατε τις εκρήξεις

γ-π-μασσαβετασ-αναμείνατε-τις-εκρήξει-22681

Να τη χαίρονται την πολιτική της «νομισματικής και δημοσιονομικής σταθερότητας» που χαράζουν οι ηγέτες των προσδεδεμένων στο άρμα της Μέρκελ και του Σόιμπλε κρατών και τα χρυσοπληρωμένα στελέχη της τεράστιας ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Αυτή την πολιτική της όλο και αγριότερης λιτότητας και της όλο και εφιαλτικότερης αύξησης της ανεργίας, που επιβάλλουν στον ευρωπαϊκό «νότο». Μια πολιτική που οδηγεί εκατομμύρια οικογένειες πίσω στις μαύρες εποχές που έχει περιγράψει τόσο ρεαλιστικά ο Κάρολος Ντίκενς. Με πρώτο θύμα τα παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, αναλύοντας στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους, σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Αλλά η εικόνα που περιγράφει η διεθνής οργάνωση είναι πολύ εφιαλτικότερη στην πραγματικότητα. Και ειδικά για τη χώρα μας. Διότι οι εκτιμήσεις της Caritas παίρνουν ως δεδομένο τα στοιχεία που υπήρχαν ως το 2011, όταν η ανεργία στην Ελλάδα ήταν ακόμη κάτω από το 20%. Σκεφθείτε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα, όταν πια οι άνεργοι πλησιάζουν το δραματικό ποσοστό του 30%, αν δεν το έχουν ήδη ξεπεράσει.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης κ. Ντέιρντρε ντε Μπούρκα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που την γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έχουν καταγραφεί λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, ακόμη και εγκατάλειψη σπουδών από παιδιά ανέργων.

Όταν τα παιδιά οδηγούνται στο περιθώριο και την εξαθλίωση, ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό και εκρηκτικό. Όχι μόνο για τη χώρα μας ή τις άλλες χώρες του οικονομικού και κοινωνικού «νότου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί τώρα πια αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να περιμένουν στωικά τον θάνατο σαν το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα». Περιβεβλημένα άλλοτε ερυθρούς χιτώνες ακροαριστερών ιδεολογιών και άλλοτε μέλανες, του ανερχόμενου νεοφασισμού, θα βάλουν «φωτιά στο σύστημα».

Δυστυχώς οι δογματικοί του μονεταρισμού δεν αντιλαμβάνονται σε τι κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων οδηγούν την όλο και περισσότερο γηράσκουσα Ευρώπη.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου