Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Φορολογική παράνοια

γ-π-μασσαβετασ-φορολογική-παράνοια-46249

Ευτυχώς για μένα, εδώ και τρία χρόνια δεν έχω πια αυτοκίνητο. Άρα η νέα φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των ιδιοκτητών Ι.Χ. δεν με αφορά προσωπικώς. Με αφορά όμως ως πολίτη το παρανοϊκό του πράγματος. Και ο χαρακτηρισμός της φορολογικής πολιτικής ως «παρανοϊκής» δεν είναι δικός μου. Είναι της εφημερίδας που θεωρείται το καθημερινό «ευαγγέλιο» της ελεύθερης οικονομίας. Της αμερικανικής «Γουόλ Στρητ Τζόρναλ».

Η απλή λογική λέει πως ένας φόρος είναι δίκαιος και αποτελεσματικός όταν πράγματι αυξάνει τα δημόσια έσοδα σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Αλλά εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τους διάφορους φόρους που εμπνέεται το οικονομικό επιτελείο είτε της σημερινής είτε και των αμέσως προηγουμένων κυβερνήσεων. Πάρτε για παράδειγμα τι έγινε με τον πενταπλασιασμό του φόρου επί του πετρελαίου θέρμανσης. Όχι μόνο δεν αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα, αλλά αντιθέτως μειώθηκαν. Ενώ ταυτοχρόνως διογκώνονται τα κοινωνικά προβλήματα.

Φτάσαμε στο σημείο να ξυλιάζουν παιδιά και γέροντες. Να επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα και να δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση καυσοξύλων, στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα. Μια αλβανική μαφία να ρημάζει τα δάση σου Γράμμου για παραγωγή καυσοξύλων. Και μια συμμορία αθίγγανων να φτάσει ακόμη και στο ξερίζωμα των κατάλοιπων της ιστορικής ελιάς του Πλάτωνα.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα αυτοκίνητα. Άλλωστε ήδη, από τις προηγούμενες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας, είχαμε το φαινόμενο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που κατέθεταν τις πινακίδες κυκλοφορίας, επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν αυτή την αύξηση των τελών, την ώρα που μειώνονταν τα εισοδήματα τους, οι μισθοί, και οι συντάξεις. Αντί δηλαδή να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, αντιθέτως θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Διότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκασθούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Αφήνω κατά μέρος το άλλο παρανοϊκό του πράγματος. Την ίδια ώρα που αυξάνονται τα τέλη και οι φόροι για το ιδιωτικό αυτοκίνητο του μέσου εργαζόμενου, να μειώνονται τα τέλη για τα σκάφη αναψυχής, υπό το επιχείρημα ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας. Επιχείρημα εκ του πονηρού. Διότι αν ήθελαν να ενισχύσουν τον τουρισμό, είχαν πολλά άλλα κίνητρα να προσφέρουν σε χιλιάδες χειμαζόμενες τουριστικές μονάδες. Και όχι στα προκλητικά μεγαθήρια πολυτελών «επωνύμων» που γεμίζουν τις μαρίνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου