Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: «Πατριώτες» επί… αντιπαροχή

γ-π-μασσαβετασ-πατριώτες-επί-αντι-84370
Μπορεί κάποιοι αναγνώστες, διαβάζοντας το κείμενο μου με τίτλο “Αχ, αυτή η λεπτομέρεια”, που δημοσιεύθηκε παραλλήλως προς τους πανηγυρισμούς για την απόφαση της Ευρωζώνης, να “ξίνισαν” και να αναρωτήθηκαν: Μα τι θέλει πια αυτός και δεν είναι ευχαριστημένος; Όσο όμως περνούν οι ώρες, είμαι βέβαιος ότι έχουν πια καταλάβει ότι, τουλάχιστον εγώ δεν τους ξεγέλασα, δεν τους αποκοίμισα, αλλά τους ενημέρωσα για τις κακοτοπιές που περιλαμβάνει η συμφωνία. Μια συμφωνία που τίθεται υπό την αίρεση του ότι θα πετύχει το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων.
Πέρασαν δυο ημέρες από εκείνο το δημοσίευμα, για να εμφανισθεί ο υπουργός Οικονομικών και να επιβεβαιώσει πλήρως του λόγου το αληθές. Κάνοντας δραματική έκκληση, σε όσους κατέχουν ελληνικά ομόλογα, να αποδεχθούν εθελοντικώς το νέο κούρεμα, δια της επαναγοράς Παραδεχόμενος ότι, το αν τελικώς θα πάρουμε την δόση, εξαρτάται από το αν θα πετύχει, ως τις 12 Δεκεμβρίου, αυτό το σχέδιο.
Προσδίδοντας ακόμη δραματικότερη έμφαση στο μήνυμα που εξέπεμπε, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος συνιστά “πατριωτικό καθήκον”. Και ασφαλώς η επίκληση του πατριωτισμού δεν απευθυνόταν στους ξένους ομολογιούχους, ώστε να φιλοτιμηθούν και να πουλήσουν τα χαρτιά τους στο ένα τρίτο της αξίας τους. Εδώ, προς τα μέσα, απευθυνόταν η έκκληση. Και ποιοι είναι οι αποδέκτες; Κυρίως, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η συνεισφορά των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι σαν τις κινέζικες σάλτσες. Γλυκόξινη. Διότι από την μια θα βοηθούν την κυβέρνηση να πετύχει αυτόν τον νέο στόχο που έθεσαν οι Γερμανοί, αλλά από την άλλη θα μειώνονται δραματικώς τα αποθεματικά τους, που ήδη έχουν υποστεί τεράστια μείωση από το πρώτο κούρεμα. Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει -από πού άραγε- νέα κεφάλαια για να καλύψει τα ελλείμματά τους.
Τι μας απέμεινε; Οι τραπεζίτες που διαθέτουν ομόλογα είκοσι δισεκατομμυρίων Σε αυτούς λοιπόν απευθύνεται η έκκληση εκπλήρωσης “πατριωτικού καθήκοντος”. Αλλά οι τραπεζίτες μας είναι καλομαθημέμοι να τους στηρίζει το κράτος -με τα χρήματα των φορολογουμένων- και όχι να το στηρίζουν. Όπως δεν στηρίζουν την κοινωνία, δια της οικονομίας, έχοντας κλείσει τις στρόφιγγες των χορηγήσεων. Και πώς απάντησαν; Ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν “χωρίς ανταλλάγματα”. Πατριωτισμός επί αντιπαροχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου