Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Σταγόνες στον ωκεανό

γ-π-μασσαβετασ-σταγόνες-στον-ωκεανό-98702

Σιγά-σιγά κοπάζει ο θόρυβος για τη λίστα Λαγκάρντ. Αρχίζουμε να το συνηθίζουμε και αυτό. Να σέρνεται στις συζητήσεις των πολιτών το “μην περιμένεις να γίνει τίποτα σοβαρό”. Και δεν είναι βέβαια μόνο η συγκεκριμένη λίστα. Ούτε αυτή με τα ονόματα των ενενήντα καταθετών στην HSBC της νήσου Τζέρσεϊ, για την οποία κίνησε διαδικασία δικαστικής συνδρομής ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης. Οι δυο αυτές λίστες είναι σταγόνες εν τω ωκεανώ του ελληνικού μαύρου χρήματος που κυκλοφορεί στο εξωτερικό.

Όπως συμβαίνει συνήθως, και γι’ αυτή την πραγματικότητα ισχύει η παροιμία “ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”. Όπου το “εμείς” αντιστοιχεί στο επίσημο ελληνικό κράτος. Με τις πολυποίκιλες και πολυώνυμες “διωκτικές αρχές”. Που δεν έθαψαν μόνον τη λίστα Λαγκάρντ. Αλλά όπως προκύπτει από την κατάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή της Βουλής, είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ανίκανες να ελέγξουν μια άλλη λίστα, εκείνη των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο Λιχτενστάιν.

Αυτό ήταν το φοβερό επιχείρημα του “κηπουρού”. Ότι δεν έδωσε αμέσως την λίστα για έρευνα στο ΣΔΟΕ, διότι θεωρούσε δεδομένη την αποτυχία του, αφού δεν είχε κάνει τίποτα με την λίστα του Λιχτενστάιν. Για την οποία σήμερα δεν βρίσκεται κανείς να μας πει που βρίσκεται, ποιος την παρέλαβε και τι την έκανε. Οριακές περιπτώσεις. Σταγόνες στον ωκεανό. Πόσο όμως είναι το βάθος αυτού του ωκεανού;
Την απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν μας την δίνει, υπευθύνως, καμιά ελληνική “αρμόδια αρχή”. Ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδος, που μας παρουσιάζει στοιχεία μόνο για τη… μετανάστευση ελληνικών κεφαλαίων κατά την διετία 2009-2011. Από έξω μας έρχονται οι εκτιμήσεις. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσιάζει μια πρόταση του Γκέρχαρντ Σικ, ειδικού σε θέματα οικονομίας από το κόμμα των Πρασίνων, ο οποίος θεωρεί πως “η περιουσία των πολύ πλούσιων Ελλήνων που βρίσκεται στο εξωτερικό, θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος”.
Μόνο που για να εντοπισθεί αυτή η τεράστια περιουσία, να φορολογηθεί όπως πρέπει, να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. Και πολλή δουλειά. Και αυτό είναι που δεν βλέπω στον ορίζοντα. Είναι πιο εύκολο να κόβεις το μεροκάματο και τη σύνταξη. Αλλά ως πότε;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου