Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Μικρό καλάθι

γ-π-μασσαβετασμικρό-καλάθι-99296

Μας είπαν, σε όλους τους δραματικούς τόνους, τι θα πάθουμε, αν δεν ψηφισθούν τα μέτρα και δεν έλθει η περιπόθητη δόση μας. Δεν μας είπαν ’όμως, με σαφήνεια, τι θα συμβεί με την καταβολή της δόσης. Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες, αυτοί που υφίστανται τις θυσίες για να πάρουμε τη δόση. Άφησαν απλώς να πλανάται στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι ένα μέρος από αυτά τα χρήματα θα “πέσουν στην αγορά” ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Άφησαν να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τα 25,5 εκατομμύρια που θα πάνε κατευθείαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους, ένα ακόμη ποσό θα πάει κατευθείαν στους δανειστές για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων που λήγουν. Και τι θα απομείνει για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας; Κάτι λιγότερο από δυο δισεκατομμύρια. Αυτό είναι όλο. Και θα έπρεπε ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας να έχουν το θείο χάρισμα ώστε με δυο… άρτους να θρύψουν ένα ολόκληρο λαό. Να κάνουν τα δύο δισεκατομμύρια τόσο πολλαπλά, ώστε και τα χρέη του κράτους προς την εσωτερική αγορά, που ξεπερνούν τα εννέα δισεκατομμύρια, να πληρώσουν και να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά προγράμματα και δημόσιες επενδύσεις, ώστε να αναστρέψουν την πορεία της ύφεσης, που προβλέπεται να ξεπεράσει το 7%.

Είναι κάτι ανάλογο σαν το περίφημο κούρεμα των ομόλογων των "ιδιωτών". Το οποίο κατέστησε τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα κατά πολύ φτωχότερους. Με αποτέλεσμα να περικόπτονται τα φάρμακα και να εξαθλιώνεται η περίθαλψη, αλλά και να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι συντάξεις και οι άλλες παροχές. Και ενώ μας ανακοίνωναν περιχαρείς ότι πέτυχαν σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, τώρα βγαίνει η “Moody s” και μας ενημερώνει ότι στις περισσότερες από τις 31 χώρες, όπου εφαρμόσθηκε ως τώρα το κούρεμα, το εξωτερικό χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε.

Ειδικότερα για την Ελλάδα παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία “παρά το μεγάλο κούρεμα η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 179% στα τέλη του 2012 ήτοι 8% υψηλότερα από το 171% που ήταν στα τέλη του 2011”, πριν δηλαδή το… σωτήριο κούρεμα
Ηθικόν δίδαγμα: Όπου ακούτε μεγάλα λόγια, κρατάτε και μικρό καλάθι.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου