Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Μυρίζει αίμα

γ-π-μασσαβετασμυρίζει-αίμα-103657

Μακάρι να βγω ψεύτης. Αλλά φοβάμαι ότι οι δανειστές μας και οι τροϊκανοί υπάλληλοί τους, μας οδηγούν στα χειρότερα. Στον κίνδυνο όχι απλώς μιας πολιτικής κρίσης, με κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης που τους έκανε όλα τα χατίρια, αλλά ακόμη και μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Στον κίνδυνο να ζήσουμε καταστάσεις εσωτερικού σπαραγμού, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι φωτιές και το αίμα.

Αυτό το παιγνίδι που παίζεται, με τις συνεχείς αναβολές στην εκταμίευση όσων έχουν συμφωνήσει να μας δώσουν, με την αναζήτηση νέων «κάβων» από τους διάφορους Σόϊμπλε -γιατί δεν εκφράζει μόνον τον εαυτό του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών- φανερώνει την επιθυμία εκείνων που το παίζουν, μια και… κατεβάσαμε τα βρακιά μας, να ζητήσουν κάτι περισσότερο. Κουρελιάζοντας όλες τις διαβεβαιώσεις της τρικομματικης κυβέρνησης, με την εύθραυστη πλειοψηφία, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλα επώδυνα μέτρα.

Το ότι τα μέτρα που μας επέβαλαν δεν επρόκειτο να αλλάξουν τίποτε ως προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το γνώριζαν βεβαίως. Η εσωτερική υποτίμηση που μας επέβαλαν, μας κάνει φτωχότερους, οδηγώντας αμέτρητες ανθρώπινες υπάρξεις στη εξαθλίωση, αλλά δεν μειώνει τον απαγορευτικό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κακοήθη όγκο του χρέους μας.

Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα των κακών τους εκτιμήσεων. Που οδήγησαν σε μια δυσκόλως αποκρυπτόμενη πλέον διχοστασία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ουάσιγκτον από τη μία πλευρά και τα ευρωπαϊκά όργανα και την γερμανική κυβέρνηση από την άλλη. Και η μαύρη αλήθεια είναι πως το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αλλά η λύση που προτείνει, για νέο «κούρεμα» με συμμετοχή του «δημόσιου τομέα», δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις των χωρών που μας έδωσαν τα δανεικά.

Ήταν πιο εύκολο να επιβάλουν το «κούρεμα» στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν φτάνει. Τώρα, εκεί που πανηγύριζαν ότι κερδίζουν από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, λόγω των επιτοκίων, πρέπει να αποδεχτούν να χάσουν. Να διαγράψουν ένα μέρος από τα δανεικά που μόλις έδωσαν. Με τη Γερμανία να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Ως τώρα πέφτουμε μόνο εμείς και στο γκρεμό και στο ρέμα. Και μακάρι στο ρέμα αυτό να μην κυλήσει αίμα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου