Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Της κακιάς ώρας

γ-π-μασσαβετασ-της-κακιάς-ώρας-118401
Η πιο σωστή κουβέντα που είπε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ήταν ο χαρακτηρισμός του για το επίπεδο της οικονομικής επιστημοσύνης των τροϊκανών χαρτογιακάδων. Τους χαρακτήρισε κακούς οικονομολόγους. Και θα ήταν ασφαλώς ακριβέστερος, αν χρησιμοποιούσε την ελληνική έκφραση που ταιριάζει στην περίπτωση τους: Οικονομολόγοι της κακιάς ώρας.
Όλες οι αναλύσεις και προβλέψεις τους, τρία χρόνια τώρα που εξουσιάζουν την Ελλάδα και δυναστεύουν τη ζωή των Ελλήνων, έχουν διαψευσθεί παταγωδώς, η μια μετά την άλλη. Όλα τα μέτρα που επιβάλουν, όχι μόνο δεν μας οδήγησαν στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, αλλά μας βύθισαν ακόμη περισσότερο στην ύφεση, στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και στην μετανάστευση πολλών άλλων. Δηλαδή διέλυσαν τον ιστό παραγωγής εισοδήματος και σκότωσαν, κυριολεκτικώς, τις αγελάδες από τις οποίες θα έπρεπε το δημόσιο να εισπράττει έσοδα, ώστε να μπορέσει να διαχειρισθεί το χρέος του.
Αν όμως οι πραγματικοί πολιτικοί προϊστάμενοι τους, είτε στις Βρυξέλλες, (δηλαδή στην πραγματικότητα στο Βερολίνο και το Παρίσι), είτε στην Φρανκφούρτη, είτε στην Ουάσινγκτον, δεν συμφωνήσουν εκείνοι σε ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής με ελεγχόμενη έξωθεν, αλλά πραγματική χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, με πρώτο πυλώνα τις δημόσιες επενδύσεις και την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις-προμηθευτές του, οι διαπιστώσεις του κ. Σβόμποντα, ή οποιουδήποτε άλλου, δεν θα έχουν πραγματική αξία.
Κάποιος πρέπει να τους «μαζέψει» αυτούς τους υστερικούς μονεταριστές. Διαφορετικά το πλοίο Ελλάς θα έχει πραγματι την τύχη του Τιτανικού. Αλλά η δίνη από την καταβύθιση του θα παρασύρει και πολλούς άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πέραν αυτής. Διότι οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από την κατάρρευση μιας αμερικανικής τράπεζας, όπως συνέβη το 2008 με την Lehman Brothers.
Το κακό είναι πως ό,τι είναι αναγκαίο να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μέρες. Και όχι στο απώτερο μέλλον όπως το προσδιόρισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική της συγκέντρωση, όπου μας είπε ότι θα πορευτεί «βλέποντας και κάνοντας» και ίσως, αν δεν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των τροϊκανών, για επερχόμενη ανάπτυξη, να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «προσθετής στήριξης». Καλά κρασιά Δηλαδή. Μόνο που ως τότε θα έχουν γίνει ξύδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου