Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Ποιος θα ρίξει την κυβέρνηση;

γ-π-μασσαβετασ-ποιος-θα-ρίξει-την-κυβέ-126085
Ας υποθέσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υλοποιεί το τελεσίγραφό του προς τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και φέρνει στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων, σε ένα μόνο άρθρο. Δηλαδή χωρίς να δώσει στη ΔΗΜΑΡ τη δυνατότητα να υπερψηφίσει μεν τα δημοσιονομικά αλλά να καταψηφίσει τα εργασιακά, όπως επιδιώκει. Οπότε θα «στριμωχθεί» και ο Βενιζέλος, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Τι θα γίνει λοιπόν;
Μια περίπτωση είναι να βάλουν τελικώς νερό στο κρασί τους, όλοι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται αδιαλλάκτως αμυνόμενοι των εργασιακών. Πράγμα όχι αδύνατο για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Αλλά καθόλου εύκολο. Διότι δεν βλέπω τους ώμους τους να είναι τόσο δυνατοί ώστε να σηκώσουν το βάρος ενός τεράστιου πολιτικού κόστους που θα προκύψει για τα δύο κόμματα, προς όφελος κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ.
Η άλλη περίπτωση είναι να καταψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- του ΠΑΣΟΚ και να πέσει η κυβέρνηση. Να πάει περίπατο και η δόση των 31,5 δισ. Και να ζήσουμε την ολοκλήρωση του ελληνικού δράματος. Να φτάσουμε πράγματι στο μη περαιτέρω.
Και για ποιον όλα αυτά; Μα για τις τράπεζες φυσικά. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνάμεις που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Διότι για το δικό τους χατίρι ασκείται αυτή η τεράστια πίεση, από τους εκπρόσωπους των δανειστών μας, στο θέμα της περικοπής των αποζημιώσεων και της ευκολότερης απόλυσης. Για έναν απλό λόγο. Από το σύνολο των χρημάτων της δεύτερης δανειακής σύμβασης, τα πενήντα δισεκατομμύρια πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλά οι τράπεζες, με τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις τους, πρόκειται μέσα στον επόμενο χρόνο να «αδειάσουν» περί τα δεκαπέντε χιλιάδες στελέχη τους. Τα οποία δικαιούνται αποζημιώσεις.
Το παραμύθι της «ανταγωνιστικότητας» έχει ξεφτίσει. Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ρυθμίσεις δεν τις ζητάνε ούτε οι βιομήχανοι, ούτε οι επαγγελματοβιοτέχνες. Δεν τις ζητάνε οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας. Τις επιβάλλει το παρασιτικό τραπεζικό κεφάλαιο, που δεν δίνει δεκάρα για την ανάπτυξη. Και τις υιοθετούν οι δανειστές μας για να μην ξοδευτούν τα λεφτά τους σε αποζημιώσεις.
Ναι, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση. Όχι από τη ΔΗΜΑΡ ή το ΠΑΣΟΚ. Αλλά από την απληστία των τραπεζών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου