Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Ο πάντα ευκολόπιστος

γ-π-μασσαβετασο-πάντα-ευκολόπιστος-165589
Είναι κάτι φορές που η άρνησή σου να αποδεχτείς παραμύθια για μεγάλα παιδιά τείνει να σε καταστήσει ύποπτο στα μάτια εκείνων που αισθάνονται ένα γλυκασμό ακούγοντάς τα. Και, δυστυχώς, τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πολλούς να τείνουν ευήκοον ους, να μαγεύονται από τους πάσης φύσεως παραμυθάδες.
Βρέθηκα σε δύσκολη θέση τις τελευταίες εβδομάδες. Αιτία τα εξακόσια δισεκατομμύρια που τάχα διέθεταν για να εξαγοράσουν όλο το χρέος της κάποιοι πολύφερνοι Έλληνες του εξωτερικού που επιχείρησαν να εμφανισθούν ως δήθεν εκπρόσωποι των ομογενών. Οι αιτίες ήταν δυο. Από τη μια κάποιοι αναγνώστες που, με ηλεκτρονικά μηνύματα, με κατηγορούσαν ότι «μετέχω στη συνωμοσία σιωπής» και δεν συστρατεύομαι με κάποια ιστολόγια και ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν το παραμύθι.
Από την άλλη ο φίλος μου ο Γιώργος, στο στέκι του οποίου, με το ερατεινό καφεδάκι, μια παρέα, κυρίως συνταξιούχων, αναζητεί καθημερινώς απάντηση στο εναγώνιο ερώτημα «πού πάμε». Αναγνώστης μου από το 1974 ο Γιώργος. Από τον καιρό της «Αθηναϊκής». Παλιό δυναμικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που, παραζαλισμένος από την κατάντια μας, γίνεται ευεπίφορος σε θεωρίες συνωμοσίας αλλα και σε «σωτήρες» που εμφανίζονται ως «από μηχανής θεοί». Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος.
Έτσι «ερωτεύθηκε» σφόδρα τον επεισοδιακό και πολυρρήμονα οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη. Και μου έκανε… μούτρα που δεν συμφωνούσα μαζί του. Ώσπου κατάλαβε πια ότι στόχος και αυτού ήταν να γίνει βουλευτής. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε καταπιεί πλήρως το παραμύθι για το πως όλοι «έπνιγαν την αλήθεια». Ότι βρέθηκαν αυτοί που θα μας γλύτωναν από το άγος του χρέους και θα ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Ο Γιώργος κατάγεται από το νησί του εθνικού μας ποιητή. Τη Ζάκυνθο. Γι’ αυτό δεν του συγχωρώ πώς ξέχασε την περιγραφή του Σολωμού για τον ελληνικό λαό. Τον πάντα ευκολόπιστο και πάντα γελασμένο. Αλλά εδώ ξεγελάστηκε και έδωσε το όνομά του, εμφανιζόμενος ως αντιπρόεδρος των «σωτήρων», ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο κ. Καρυώτης. Που αργά κατάλαβε ότι πρόκειται για «νέο νερό του Καματερού». Με το Γιώργο να τα βάλω;
Θα μάθουμε να γυρνάμε την πλάτη σε όλους αυτούς τους ανεύθυνους της παραδημοσιογραφίας, που βομβάρδιζαν τον κόσμο, αναπαράγοντας το καλοστημένο παραμύθι του χρυσαυγίτη και φοροφυγά Ελληνοαμερικανού που το επινόησε;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου