Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Αποφάσεις του ποδαριού

Τελευταία ενημέρωση: 2012-09-20, 12:45:54
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Αποφάσεις του ποδαριού

Από συνταγματολόγους άλλο τίποτε. Έχει άφθονους το κυβερνητικό στρατόπεδο. Και να πεις για άλλους νομικούς; Βρωμάει ο τόπος. Αλλά ποιος δίνει δεκάρα για το σύνταγμα;

Το νέο εφεύρημα της κυβέρνησης -που φυσικά και πάλι στερεύετε κατά των συνταξιούχων- είναι η αναδρομική φορολόγηση των συντάξεων από το 1995 και εντεύθεν. Με νέα, αυτομάτως παρακρατούμενη «εισφορά», που θα κυμαίνεται από ένα έως τρία τοις εκατό επί του ποσού της σύνταξης. Όχι, πράγματι, για όλους. Αλλά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 1995 και πήραν «παχυλό» εφάπαξ.

Για να λέμε τη μαύρη αλήθεια, η ιστορία με τα εφάπαξ είχε πολλές προκλητικές περιπτώσεις. Κάποιοι εισέπρατταν πράγματι εξωφρενικά ποσά. Σπανίως όμως κάτι τέτοιο συνέβαινε στον ιδιωτικό τομέα. Το μεγάλο πάρτι ήταν με τα ταμεία δημοσίων «λειτουργών» τα συντηρούμενα από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους πολίτες. Δικαστές, ανώτατοι και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Να συμφωνήσω προθύμως ότι όλοι αυτοί κακώς τα πήραν, εφόσον δεν αντιστοιχούσαν, ως προς την ανταποδοτικότητά τους, με τις κρατήσεις που οι ίδιοι κατέβαλαν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους υπάγονταν. Αλλά τα πήραν. Με νόμους και αποφάσεις που ψήφιζαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που μας κυβερνούν τα τελευταία 38 χρόνια. Άρα δεν παρανόμησαν. Πόσο νόμιμο είναι να επιχειρείται τώρα η αναδρομική φορολόγησή τους;

Το άρθρο 78 του συντάγματος της χώρας, στη δεύτερη παράγραφό του, είναι κατηγορηματικό:

«Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε». Με απλά λόγια, άντε να ισχύσει όχι μόνο για όσους πήραν το εφάπαξ τους μέσα στο 2012, αλλά και το προηγούμενο έτος.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Έχουμε άφθονους «κρατικούς λειτουργούς». Αλλά κράτος που να λειτουργεί δεν έχουμε. Διό και αποτυγχάνουν όλα τα σχέδια για αύξηση των εσόδων από εκεί που πρέπει. Από τον έλεγχο της παραοικονομίας και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Οπότε, μέσα στον πανικό που τους προκαλεί η ασφυκτική πίεση των δανειστών μας, εκείνοι που μας κυβερνούν, αποφασίζουν «ό,τι τους κατέβει». Νομοθετώντας μονίμως «στο πόδι».

Ως αμέσως ενδιαφερόμενοι, οι πρώτοι που θα ρίξουν το νέο εφεύρημα θα είναι οι δικαστές.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=