Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Κάλλιο αργά , παρά ποτέ

Τελευταία ενημέρωση: 2012-08-10, 12:13:10
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Κάλλιο αργά , παρά ποτέ

Οι προχθεσινές συστάσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, επιβεβαίωσαν, για μια ακόμη φορά, πόσο εξοργιστικώς καθυστερεί η πολιτική ηγεσία του τόπου να αντιληφθεί εκείνα που συνιστά η κοινή λογική αλλά και η ηθική.

Ζήτησε ο κ. Σαμαράς να βρουν επιτέλους νομικές διόδους για να περάσει το αυτονόητο: Να απολύονται, με αμεσότητα διαδικασιών, οι «επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι. Όσοι κλέφτες, καταχραστές, εκβιαστές, δωροδοκούμενοι, μιζαδόροι. Που ως τώρα «τιμωρούνται» με προκλητικές «ποινές» προστίμων ή ολιγόμηνης παύσης. Και επανέρχονται δριμύτεροι στο …έργο τους, ανεβάζοντας συνήθως τις «ταρίφες» τους, για να κάνουν και …απόσβεση.

Όσοι παρακολουθούν αυτή τη στήλη γνωρίζουν πόσον επιμόνως, χρόνια τώρα, αλλά κυρίως από τότε που άρχισε η συζήτηση για την περίφημη «εφεδρεία», αγωνίζομαι να ακουσθεί στα άνω δώματα της εξουσίας αυτή η πρόταση. Έστω και τώρα, αν πραγματι καταφέρουν να την υλοποιήσουν, πάλι κέρδος θα είναι. Αρκεί να έχουν την τόλμη να δώσουν αναδρομική ισχύ σε ένα τέτοιο μέτρο, ώστε να περιλάβει όλα τα «μαργαριτάρια» που έχουν συλληφθεί να «κλέπτουν οπώρας» την τελευταία πενταετία.

Η απομάκρυνση όλων αυτών, όχι μόνον θα προσφέρει σημαντική ανακούφιση στα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ικανοποιήσει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και θα βοηθήσει ώστε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να λειτουργήσει κάπως πιο έντιμα.

Βεβαίως δεν αρκεί μόνον αυτή η λύση για να φτάσει η μείωση του αριθμού των διορισμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα επίπεδα που μπορεί να αντέξει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντί όμως να καταφεύγουν στο μέτρο της «εφεδρείας», χωρίς αξιολογικά κριτήρια, ας σκεφτούν, ένα ακόμη μέτρο που μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ανταποκρινόμενο στις αρχές του δικαίου και της ηθικής.

Παίρνω αφορμή από την περίπτωση της δικαστικής υπαλλήλου με τις αδικαιολόγητες καταθέσεις των επτά εκατομμυρίων. Και προτείνω τούτο το απλό: τώρα που έχει καταργηθεί το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο, γνωρίζουν ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μεγάλες περιουσίες και υψηλές καταθέσεις. Αντί λοιπόν να απομακρύνουν ακόμη και έντιμους και άξιους, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία, που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ας θέσουν το κριτήριο του ιδιαιτέρως ευπόρου. Ας απομακρύνουν εκείνους που και χωρίς τον μισθό τους, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μια χαρά, λόγω περιουσίας και καταθέσεων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=