Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Η σειρά των… βουτυρόπαιδων

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-25, 12:00:27
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Η σειρά των… βουτυρόπαιδων

Ταράζονται κάποιοι στον ευρωπαϊκό Βορρά τώρα που οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν να προδιαγράφουν «αρνητικές προοπτικές» για τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Που απειλούν την ίδια την Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο να χάσουν τα τρία άλφα με τα οποία αξιολογείται ως τώρα η πιστοληπτική τους ικανότητα. Χάρη στα οποία μπορούν να δανείζονται ανέτως με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Ενίοτε ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο. Και εν συνεχεία να δανείζουν τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας με επιτόκιο καλύτερο μεν από εκείνο των αγορών, αλλά ιδιαιτέρως τσιμπημένο. Και να κερδίζουν σημαντικά ποσά από αυτή τη διαδικασία.

Προς τι όμως η έκπληξη; Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Και για τους οίκους αξιολόγησης και για τις αγορές, δηλαδή τους παγκόσμιους κερδοσκόπους, που εδώ και τέσσερα χρόνια, από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brother to 2008, πολλαπλασιάζουν με απίστευτους ρυθμούς τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους. Μόνο το γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας, για τα δεκαετή ομόλογα, πλησίασε χθες το 7,5%, δείχνει πόσο οργιώδες είναι το πάρτι των κερδοσκόπων.

Αλλά πρωτίστως δείχνει πόσο στραβά πορεύεται ως τώρα η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτή είναι που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να «ξεκοκαλίζουν» μια - μια τις χώρες, κόβοντας, δίκην σαλαμιού, σε φέτες τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτή είναι που δεν έχει ακόμη καταφέρει να δώσει μια ισχυρή συνολική απάντηση στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Αποδέχονται ως τώρα να γίνεται στόχος των κερδοσκόπων, εξ αιτίας της υπερχρέωσης και των ελλειμμάτων τους, η μια μετά την άλλη οι χώρες της ευρωζώνης. Και τρέχουν πάντα πίσω από τα γεγονότα. Με πυροσβεστική διάθεση απέναντι σε μεμονωμένα δένδρα ή σε συστάδες χωρών, χωρίς να Αποδέχονται ότι απειλείται συνολικώς το δάσος του κοινού νομίσματος. Χωρίς την γενναιότητα, αλλά πρωτίστως την προνοητικότητα να κάνουν εγκαίρως το πρόβλημα της Ελλάδας ή της Ιταλίας πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι κρατικό μιας χώρας.

Διό και επιμένουν σε μια λάθος συνταγή που εκπορεύεται από την αντίληψη ότι έχουν να κάνουν με χώρες «κακά παιδιά» που πρέπει να τιμωρηθούν και να συνετισθούν.

Αλλά μετά τους «παρίες» έρχεται και η σειρά των… βουτυρόπαιδων της Ευρώπης. Όσοι αποδέχονται την σαλαμοποίηση, θα δουν και εαυτούς να γίνονται… φέτες στο τραπέζι των κερδοσκόπων. 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=