Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Και μη χειρότερα (2)

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-19, 12:57:48
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Και μη χειρότερα (2)

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τα χθεσινά φύλλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς του κυβερνητικού συνασπισμού, επιβεβαίωσε τους φόβους που εξέφραζα στο σημείωμά μου. Ότι δηλαδή η αδυναμία και κυρίως η απροθυμία των υπουργών της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του υπουργείου του έκαστος, θα οδηγούσε σε νέα επιδρομή κατά των μισθών και των συντάξεων.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους, για το αν αναμένονται «νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», ο κ. Στουρνάρας, έδωσε μια «απάντηση» που θα τη ζήλευε και το μαγειρείο χρησμών του δελφικού ιερατείου: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα». Ο εστί μεθερμηνευόμενο ότι η κυβέρνηση πορεύεται με το «βλέποντας και κάνοντας». Αν αποδώσουν τα «ισοδύναμα», που ακόμη τα ψάχνουν, έχει καλώς. Διαφορετικά το χέρι θα μπει και πάλι στις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων.

Βεβαίως, λίγη ώρα αργότερα, οι δυο συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί, Βενιζέλος και Κουβέλης, εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα κατά το οικονομικό έτος που διανύουμε. Αλλά και αυτές οι δηλώσεις έχουν κάτι από δελφικό μυστήριο. Διότι εξαρτάται από το τι εννοεί ο καθένας με τον όρο «νέα μέτρα». Κυρίως επειδή οι νέες περικοπές αποδοχών προβλέπονται από την τελευταία δανειακή σύμβαση. Άρα μπορεί ο καθένας να ισχυρισθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι νέο, για κάτι που δεν το γνωρίζαμε.

Αν δεν μας ανακοινώσουν τι ακριβώς εννοούν όταν λένε ότι συμφώνησαν, οι τρεις τους, σε όλα, αν δεν μας εξειδικεύσουν από πού θα εξοικονομήσουν τα 11,6 δισεκατομμύρια -που πολύ φοβάμαι ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν γίνει ακόμη περισσότερα- καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Όχι μόνο επειδή η κ. Μέρκελ αξιώνει «ακόμη βαθύτερη ύφεση». Αλλά επειδή δεν βρίσκονται πρόθυμοι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους. Και, ακόμη χειρότερα, επειδή οι τρεις αρχηγοί νοιάζονται πρωτίστως να μην κακοκαρδίσουν τους καλύτερα αμειβόμενους των «ειδικών μισθολογίων», θεωρώντας ότι είναι πιο εύκολο να ρίξουν τα βάρη στους… μαθημένους να τα σηκώνουν, δηλαδή στους φτωχότερους.

Μέχρις ότου ανακαλύψουν, όπως ο Ναστραντίν Χότζα, ότι ο γάιδαρος έμαθε μεν να μην τρώει, πλην όμως τίναξε τα πέταλα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
9
=