Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Και μη χειρότερα

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-18, 13:25:45
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Και μη χειρότερα

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αποδίδεται με την γνωστή φράση «Και μη χειρότερα». Διότι, δυστυχώς, πάντα υπάρχουν περιθώρια για τα χειρότερα. Ειδικώς όταν έχεις απέναντί σου την κ. Μέρκελ και την επιλογή της για μια Ευρώπη όχι των δύο, αλλά των τριών ταχυτήτων. Με έναν Νότο εντελώς περιθωριοποιημένο.

Ενώ δηλαδή ο νέος πρωθυπουργός και οι εταίροι του ευελπιστούν ότι ακολουθώντας την γραμμή που εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, να αποδείξουμε ότι είμαστε καλά παιδιά ώστε να συγκινηθεί η κ. Μερκελ και να μας χαλαρώσει την λαιμαριά, μπας και ξεφύγουμε από την καταραμένη ύφεση, εκείνη προδιαγράφει απεριφράστως αυτό που μας περιμένει: Ακόμη βαθύτερη ύφεση, ό,τι και να κάνουμε, όσο «καλά παιδιά» και να είμαστε.

Μιλώντας στη Βουλή, η καγκελάριος της Γερμανίας όχι μόνο χαρακτήρισε ως «φυσιολογική και απαραίτητη τη συρρίκνωση των υπερχρεωμένων οικονομιών», αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας, προδιαγράφοντας ότι πρέπει να οδηγηθούν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Δηλαδή μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

Κάτω από αυτό το πρίσμα οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι πρώτες μετεκλογικές προθέσεις των συγκυβερνητών έχουν τόση αξία, όση αποδείχθηκε ότι είχαν και οι αντίστοιχες υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» τού ιδεολογικώς ομογάλακτου προς τον δικό μας Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική αντίθετη από όσα έλεγε, έχοντας ξεσηκώσει και πάλι τους «αγανακτισμένους» και τώρα ομολογεί ωμά ότι: «Είχα πει ότι θα μειώσω τους φόρους και τώρα τους αυξάνω... αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτές»(!)

Εδώ για την ώρα οι υπουργοί μας, έχοντας το βαρύ καθήκον να μειώσουν τις δαπάνες, παίζουν απλώς την κολοκυθιά. Και γιατί να γίνουν οι περικοπές στο δικό μου υπουργείο; Αν σε ποιο να γίνουν; Ας γίνουν στο άλλο. Ο καθένας έχει «ιδέες» για το πώς μπορούν να γίνουν περικοπές… αλλού. Και όλοι μαζί αναβάλλουν ες αύριον τα σπουδαία.

Αλλά επειδή οι δανειστές δεν δείχνουν την ίδια διάθεση αναβλητικότητας, πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος όλοι μαζί θα συμφωνήσουν πως δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Ραχόι. Να αυξήσουν και άλλο τους άμεσους και έμμεσους φόρους, δηλαδή να την πληρώσουν και πάλι τα συνήθη υποζύγια: Μισθωτοί και συνταξιούχοι.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=