Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Κυβέρνηση… αδιάβαστων;

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-28, 12:21:42
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Κυβέρνηση… αδιάβαστων;

Μπορεί και να τη μάτιασε κάποιος αυτή την κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» αλλά είναι αλήθεια ότι καθόλου καλά δεν ξεκίνησε. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στα προβλήματα υγείας είτε του πρωθυπουργού, είτε του αναγγελθέντος αλλά μηδέποτε ορκισθέντος παραλίγο υπουργού Οικονομίας κ. Βασίλη Ράπανου. Αλλά στο ότι συλλαμβάνεται, ως μη όφειλε, επικινδύνως αδιάβαστη, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αδιάβαστος πιάστηκε πρωτίστως ο πρόεδρος του υπό ανακατασκευή ΠΑΣΟΚ και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, που τον πρότεινε, αλλά τελικώς και ολόκληρη η κυβέρνηση, στην περίπτωση του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Βερνίκου. Πρωθυπουργικά και άλλα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία, εμφανίσθηκαν να αγνοούν τον νόμο που καθιερώνει ένα από τα σπάνια ασυμβίβαστα επιχειρηματικής δραστηριότητας και υπουργοποίησης ενός προσώπου. Και τους έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ύπνο. Αλλά αυτό είναι το ολιγότερο, διότι αφορά μια εσωτερική πτυχή της πολιτικής μας ζωής.

Το χειρότερο είναι αυτό που συνέβη με την εκπροσώπηση της χώρας στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου, λόγω του προβλήματος υγείας του πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Για να μας κράξουν γοερώς εκ Βρυξελλών ότι είμαστε εθνικώς αδιάβαστοι. Ότι αγνοούμε στοιχειώδη κείμενα και κανόνες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Όπως τη συνθήκη της Λισσαβόνας που ορίζει ότι κάθε χώρα εκπροσωπείται είτε από τον πρωθυπουργό της είτε από τον ανώτατο άρχοντα του πολιτεύματός της. Και έτσι να επιστρατευτεί τελικώς ο Κάρολος Παπούλιας.

Αν επρόκειτο απλώς για κάποιο θέμα τυπικού πρωτοκόλλου εθιμοτυπίας, να λέγαμε μικρό το κακό. Αλλά όταν ετοιμάζεσαι να πας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας να κάνεις μια σκληρή διαπραγμάτευση, σε ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά είναι το πιο ευνοϊκό που θα μπορούσε να υπάρξει, πόσο αποτελεσματικός μπορείς να είσαι, όταν εμφανίζεσαι να έχεις… άγνοια νόμου;

Μα η κυβέρνηση είναι… νεογέννητη, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Σύμφωνοι. Μόνο που οι φυσικοί πολιτικοί γεννήτορές της, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, είναι και τρεις «παλιές καραβάνες» της πολιτικής. Από 26 χρονών στο πολιτικό κουρμπέτι ο νέος πρωθυπουργός. Και με θητεία το υπουργείο Εξωτερικών. Με πολλά… βιβλιάρια πολιτικών ενσήμων και οι δύο πολιτικοί εταίροι του. Άρα πολιτικώς ασυγχώρητοι δια το αδιάβαστον. Άγνοια νόμου δεν συγχωρείται ούτε καν στους απλούς πολίτες. Πόσο μάλλον στους πολιτικούς ηγέτες.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=