Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Αλλο τράπεζες, άλλο ταμεία;

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-26, 12:18:41
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Αλλο τράπεζες, άλλο ταμεία;

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Και η απότομη φτώχεια φέρνει πρωτοφανή, για τα χρονικά συνέλευσης δημοσιογράφων, επεισόδια. Με μικροτραυματισμούς και… μπουγελώματα. Και με ένα ψήφισμα που, για πρώτη φορα στην ιστορία του κλάδου, καθαιρεί την διοίκηση του ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για ένα ταμείο άλλοτε πανίσχυρο. Που δεν ζήτησε ποτέ την παραμικρή κρατική ενίσχυση. Ως την ημέρα που έγινε το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά του ταμείου ξεπερνούσαν τα εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Μετά το κούρεμα, και κάποιες κινήσεις πανικού της διοίκησης που καθαιρέθηκε από την συνέλευση, βρέθηκε με αποθεματικά μόλις λίγο πάνω από τα πέντε εκατομμύρια.

Στο μεταξύ έγιναν δραματικές περικοπές στις παροχές του ταμείου. Από τις συντάξεις έως την περίθαλψη. Για την οποία άλλοτε καμαρώναμε ότι είναι υψηλού επιπέδου.

Φυσικά η περίπτωση του δικού μας ταμείου δεν είναι η μοναδική. Τις συνέπειες του κουρέματος τις πληρώνουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Και εδώ βρίσκεται το εκπληκτικό της ιστορίας. Για τη ζημία που υπέστησαν οι τράπεζες, από την εφαρμογή του «κουρέματος» επί των ομολόγων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους, βρέθηκε αμέσως λύση. Τεράστια ποσά, που θα τα πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, χορηγήθηκαν, από το νέο δάνειο, σε απόλυτη προτεραιότητα, για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών.

Για την λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών, που όλες οι κυβερνήσεις τους υποχρέωναν να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε κρατικά ομόλογα, καμία πρόνοια. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε μια ακόμη, αγριότατη, «έκτακτη εισφορά». Επί των χρημάτων που προέρχονταν από την πολύχρονη εργασία τους, από τις εισφορές τους, για να έχουν μια ανθρώπινη περίθαλψη και μια αξιοπρεπή σύνταξη. Με άμεσο αποτέλεσμα να υφίστανται νέες μειώσεις συντάξεων και μεγαλύτερη εξαχρείωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Είμαι περίεργος, όταν επιτέλους αρχίσει να λειτουργεί αυτή η νέα κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της οποίας υποσχόταν ανακούφιση και των ιδιωτών αποταμιευτών που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα και είδαν και αυτοί την περιουσία τους να εξανεμίζεται, αν θα βρει μια λύση για την κατάντια των ταμείων, ανάλογη με αυτή που βρήκε για να μη θιγούν οι τράπεζες. 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=