Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Φτάνουν πια οι εξυπνάδες

γ-π-μασσαβετασ-φτάνουν-πια-οι-εξυπνάδ-261322
Ελπίζω, την ώρα που δημοσιεύονται τούτες οι γραμμές, να έχουν τελειώσει τα παιγνίδια τακτικής και οι εξυπνάδες και να έχουμε επιτέλους μια σοβαρή κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων, που φτάνουν και περισσεύουν για να κυβερνηθεί ο τόπος και, πρωτίστως, να δοθεί η μάχη για την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης.
Κουρασθήκαμε να παρακολουθούμε την… ευρηματικότητα του κ. Βενιζέλου, που κάθε τόσο πετάει ένα καινούριο φασούλι. Όπως αυτό για την συγκρότηση της «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης»… πριν από την κυβέρνηση. Ιδίως όταν όλες αυτές οι εξυπνάδες φανερώνουν μια συμπλεγματική συμπεριφορά απέναντι στον «ΣΥΡΙΖΑ», τον οποίο φιλοδοξεί να «στριμώξει». Ευελπιστώντας παραλλήλως ότι έτσι θα δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και στη ΔΗΜΑΡ, όπου κάποιοι σκέφτονται πως θα έχουν πολιτικό κόστος αν αφήσουν το πεδίο της αντιπολίτευσης ως προνομιακό χώρο του κ. Τσίπρα.
Πρώτα λύνουμε το πρόβλημα της κυβέρνησης και μετά σχηματίζουμε όσες ομάδες διαπραγμάτευσης θέλουμε. Και μακάρι σε αυτές να μετέχουν και πολιτικοί σχηματισμοί ακόμη και πέραν των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά δεν νομίζω ότι το καλύτερο για τον τόπο είναι να αφεθεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον υποσχόμενο διαρκώς κρεμάλες κ. Καμμένο, με έναν υστερικό λόγο που δεν θα του βγει σε καλό και πίσω από αυτόν στους νεοναζιστές. Είναι πολύ καλύτερα να κρατήσει αυτόν τον ρόλο ένα κόμμα κατά βάση ευρωπαϊκό και ριζοσπαστικό στην αριστερή του τοποθέτηση.
Το πρώτιστο είναι να σχηματισθεί μια κυβέρνηση που δεν θα είναι… υπό αίρεση. Μια κυβέρνηση σταθερή. Με προοπτική τετραετίας. Με άφθαρτα, νέα, κατά το δυνατόν, πρόσωπα. Ώστε στο τέλος της θητείας της να έχουμε το μέγα κέρδος ότι μάθαμε πια να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε, σε κυβερνήσεις συνασπισμού, παρά τις ιδεολογικές ή πολιτικές διάφορες μας, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Να μην μοιάζει δηλαδή ούτε με την βραχείας λήξεως κυβέρνηση Τζαννετάκη, ούτε με την ολέθριας αναποτελεσματικότητας οικουμενική του Ζολώτα, ούτε με το πλαδαρό και καθημερινώς υπονομευόμενο σχήμα του κ. Παπαδήμου. Είναι η μεγάλη πρόκληση. Αν οι τρεις εταίροι καταφέρουν να ανταποκριθούν, θα είναι μέγα κέρδος για τον τόπο. Αν δώσουν μάλιστα βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, θα είναι κέρδος και για τα κόμματα που συγκροτούν αυτή την κυβέρνηση.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου