Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Όχι άλλο… ανεμογκάστρι

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-13, 11:17:43
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Όχι άλλο… ανεμογκάστρι

Εφόσον ο νόμος (ηλιθίως, βλακωδώς και ανοήτως εις τον υπερθετικό βαθμό) απαγορεύει την δημοσίευση δημοσκοπήσεων δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες πριν από τις εκλογές, δεν πρόκειται να κηρύξω… αντάρτικο και να παρανομήσω, δημοσιεύοντας λεπτομέρειες από τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Συμβαίνει όμως, τα βασικά μεγέθη τα οποία καταγράφουν οι τελευταίες μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, να είναι περίπου τα αυτονόητα.

Ποιος πολίτης, ας πούμε, θα αισθανθεί μεγάλη έκπληξη είτε έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που κυριαρχεί στο άλλοτε προσδιοριζόμενο ως «πολεοδομικό συγκρότημα τέως πρωτευούσης» και ανεβάζει αισθητά τα ποσοστά του στη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας και στη δεύτερη περιφέρεια του Πειραιά, είτε έλθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία η οποία εμφανίζει αισθητή συσπείρωση των ψηφοφόρων της στο υπόλοιπο του νομού Αττικής και στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας;

Το κρίσιμο αυτής της αναμέτρησης δεν αφορά μόνο στο ποιος θα έλθει πρώτος. Αλλά κυρίως τίνος οι «συγγενείς», ιδεολογικώς ή πολιτικώς, δυνάμεις, θα πάρουν τόσες έδρες ώστε να μπορέσουν να «τσοντάρουν» για τον σχηματισμό βιώσιμης –και αποτελεσματικής – κυβέρνησης.

Εδώ λοιπόν τα πράγματα γίνονται από περίπλοκα έως σκούρα. Διότι εκείνο που καταγράφεται είναι μια πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ η οποία οδηγεί σε αισθητή συρρίκνωση τα υπόλοιπα κόμματα. Πλην της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής (που ελπίζω τελικώς να εξατμισθεί η δύναμη της, αν και έχω φρίξει με όσα διαβάζω στο διαδίκτυο υπέρ του… γενναίου Κασιδιάρη), που είναι οι μόνοι σχηματισμοί που διατηρούν τις δυνάμεις τους, όλοι οι άλλοι υφίστανται σοβαρή αφαίμαξη.

Με τη μείωση της δύναμης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» και την πλήρη εξαφάνιση του μαέστρου της κωλοτουμπας Καρατζαφέρη, η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και να έλθει πρώτο κόμμα, κινδυνεύει να μη βρίσκει εταίρους για τον σχηματισμό κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και τούτο διότι θα είναι δύσκολο, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με ένα αποτέλεσμα που θα καθιστά το ΠΑΣΟΚ ίσως και τέταρτο κόμμα, -κινδυνεύει να εισπράξει ακόμη και μονοψήφιο ποσοστό- να στηρίξει μια αμιγώς δεξιά κυβέρνηση.

Όσο για τα «λοιπά κόμματα» -Οικολόγοι, Μάνος-Τζήμερος κ.λ.π.- ούτε με θαύμα δεν φαίνεται πιθανό να μπαίνουν στη Βουλή και άρα να μπορούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση. Ο Θεός και οι ψηφοφόροι να βάλουν το χέρι τους. Για να μη ζήσουμε άλλη μια ακυβερνησία. Η κάλπη να είναι γόνιμη. Και όχι με… ανεμογκάστρι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=