Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Ο στραβός γιαλός (2)

γ-π-μασσαβετασ-ο-στραβός-γιαλός-2-276773

Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα που ξεπερνάει κατά πολύ την «ταχύτητα» με την οποία αντιλαμβάνεται τη σημασία τους η κυριαρχούσα επί της Ευρώπης γερμανική ηγεσία. Στο προηγούμενο σημείωμα της στήλης έγραφα: «Τώρα απειλείται με κατάρρευση και «αποκλεισμό από τις αγορές» η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Η ισπανική». Αλλά πριν περάσουν σαρανταοκτώ ώρες, κατέστη ήδη παρωχημένο. Διότι φτιάσαμε στο σημείο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι ήδη η Ισπανία και οι τράπεζες της δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Τέσσερα χρόνια τώρα, από την πρώτη κρίση του 2008, που προκάλεσε η κατάρρευση της «Lehman Brothers», και τριάντα μήνες από τότε που άρχισαν οι τριγμοί στην Ευρωζώνη, στο Βερολίνο κυριαρχούσε η αντίληψη ότι εκείνοι είναι άτρωτοι. Ότι μπορεί η οικονομική πανώλη να θερίζει τον ευρωπαϊκό οικονομικό νότο, από τις μεσογειακές χώρες ως την Ιρλανδία, αλλά η Γερμανία δεν κινδυνεύει. Την προστατεύει το φυλαχτό με το άτρωτο «τίμιο ξύλο» της δημοσιονομικής αυστηρότητας.

Τώρα μια ματιά στα σοβαρότερα γερμανικά έντυπα, αποδεικνύει ότι ο τρόμος κτυπά την πόρτα του Βερολίνου. Με τους εκπροσώπους των Γερμανών επιχειρηματιών να ανησυχούν ότι η κρίση «θα μεταφερθεί στην καρδιά της Ευρωζώνης». Και τον γερμανικό δείκτη «οικονομικού κλίματος» να παρουσιάζει για πρώτη φορά πτωτική πορεία. Μόνο οι αρθρογράφοι φυλλάδων τύπου «Bild» συνεχίζουν να επιδίδονται σε άθλια λαϊκιστικά κείμενα, να εξαπολύουν νέο φανατικό προτεσταντικό «κυνήγι μαγισσών» εις βάρος της Ελλάδος και των Ελλήνων.

Τώρα πια η κ. Μερκελ αναγκάζεται να μιλά για την αναγκαιότητα ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Τώρα που συνειδητοποιεί ότι η συνταγή της μονομερούς πολιτικής της στραγγαλιστικής λιτότητας όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά οδηγεί και νέους «πελάτες» προς τους «ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης». Με την Ισπανία και την Κύπρο να είναι «επί θύραις». Και χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με σιγουριά, ποιος θα είναι ο επόμενος «αδύναμος κρίκος».

Αλλά αν μια φορά η Γερμανία πρέπει τώρα να πάρει το μάθημά της, αποδεχόμενη ότι απειλείται η Ευρώπη και το νόμισμα της συνολικώς, άλλο τόσο και όλοι οι αρειμάνιοι της δικής μας πολιτική σκηνής πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ατομικές ούτε για κομματικές και εθνικές «μαγκιές».

Γ. Π.ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου