Ελληνική Οικοκρατία

ελληνική-οικοκρατία-283188

Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του, στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, του 1974, κατήργησε το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Κατήργησε την κληρονομική διαδοχή στην θέση του ανώτατου άρχοντα της χώρας. Και έκπαλαι το σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι σε τούτη την πατρίδα τίτλοι ευγενείας ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται. Ότι δεν θέλουμε πρίγκιπες και δούκες και βαρόνους στο δημόσιο βίο μας.

Αυτές οι εκλογές, με τις «λίστες» των υποψηφίων, πιστοποιούν ότι στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι γεμάτες από κληρονόμους του… χαρίσματος του εξουσιάζειν και… διασώζειν το έθνος των Ελλήνων. Ιδίως στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο που με κεντρίζουν να τελειώσω κάποτε αυτό το ρημάδι το βιβλίο για την ελληνική οικογενειοκρατία.

Φτιάσαμε να έχουμε στην πολιτική μας ζωή τον έκτο κατά σειρά γόνο του οίκου Μητσοτάκη, τον πέμπτο εκ του οίκου Καραμανλή -χθες ανακοινώθηκε ότι ο γιος του Αχιλλέα, Κώστας και αυτός, τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο των Σερρών- τον τέταρτο του οίκου Αλαβάνου -αυτόν όμως στον χώρο της Αριστεράς- τον τρίτο του οίκου Παπανδρέου (και με τους τρεις να γίνονται πρωθυπουργοί), τον τρίτο του οίκου Βαρβιτσιώτη, τον δεύτερο του οίκου Σαμαρά και πάει λέγοντας.

Όχι μόνο τεκνά και αδελφοί, αλλά και ανίψια (Λιάπης, Λιβανός, Αγάτσα κ.λ.π.) γαμπροί και νύφες -όπως το σόι Φλώρου στη Θεσσαλία- διαδέχονται ο ένας τον άλλο δημιουργώντας γένη «ευγενών». Γέμισε από πρίγκιπες και βαρόνους το πολιτικό μας σύστημα. Το μοναδικό σε ολόκληρη τη δημοκρατική Ευρώπη. Αναρωτιέμαι μήπως κατά βάθος παραμένουμε αμετανοήτως οπαδοί του πολιτεύματος της κληρονομικής βασιλείας. Διότι βεβαίως δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει εκείνους που προωθούν τα παιδιά, τα αδέλφια, τα ανίψια και όλο τους το σοι. Αυτοί το συμφέρον τους κοιτάνε. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς, οι πολίτες, που τρέχουμε προθύμως να στηρίξουμε τους «πρίγκιπες».

Είδατε τους απογόνους του Τσόρτσιλ, του Ντε Γκολ, του Αντενάουερ να κυριαρχούν στη ζωή της Βρετανίας, της Γαλλίας ή της Γερμανίας; Μόνο εδώ είναι κληρονομικό το… χάρισμα του πολιτεύεσθαι; Θα τελειώσουμε κάποτε με αυτή την Οικοκρατία να γίνουμε πράγματι Δημοκρατία;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου