Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Ο παρά μια ψήφο πρωθυπουργός

γ-π-μασσαβετασ-ο-παρά-μια-ψήφο-πρωθυπο-289029

Διαβάζω τις προσωπικές σημειώσεις του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Άκη Τσοχατζόπουλου και αναγκαστικώς ο νους μου γυρίζει πίσω. Στο 1988. Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου, φεύγοντας για την εγχείριση του στο Χέρφιλντ, τον είχε ορίσει αναπληρωτή πρωθυπουργό. Ο απόλυτος αντ΄ αυτού. Αλλά και στο 1995. Τότε που Ανδρέας πείσθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλήθη να εκλέξει νέο αρχηγό.

Στην ψηφοφορία εκείνη ισοψήφησαν με 53 ψήφους έκαστος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης. Όπερ σημαίνει ότι αν είχε εξασφαλίσει μια ψήφο ακόμη, ο σημερινός κρατούμενος θα είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά στην επαναληπτική εκλογή ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την μυστική συμφωνία με τον Σημίτη, που αργότερα τον αντάμειψε με το «δαχτυλίδι της εξουσίας». Και ο Άκης συνέχισε να νέμεται τους καρπούς της εξουσίας ως ο μακροβιότερος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αναλογίζομαι απλώς τι άλλο θα μας είχε φορτώσει και πόσα θα είχε καταφέρει να αποσπάσει αν είχε γίνει και πρωθυπουργός.

Τούτη την ώρα, που παίρνω κάθε τόσο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το ταμείο μας για το ποιες περικοπές αναγκάζεται να κάνει στις δαπάνες υγείας, που η σύνταξή μου και η επικούρησή μου ψαλιδίζονται, εκτός από το γενικότερο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Άκη και τις εξωχώριες εταιρίες με τις δαιδαλώδεις διαδρομές για τις μίζες, είναι φυσικό η προσοχή μου να στρέφεται ιδιαιτέρως σε ένα σημείο. Στα πολλά πάρε-δώσε του, ως υπουργού Αμύνης, με γνωστούς δημοσιογράφους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν σκιές σε δημοσιογράφους, και δη του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, κατά την αποκάλυψη υποθέσεων σκανδάλων, γύρω από προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων ή για νομή μυστικών κονδυλίων. Σκιές που τελικώς ρυπαίνουν όλο τον χώρο της δημοσιογραφίας. Ιδίως επειδή εκείνοι που πράγματι ενέχονται δεν ξεμπροστιάζονται, ώστε να καθαρίσει η ήρα από το σιτάρι. Να μάθουμε πόσο «πατριωτικά» ήταν τα κίνητρα εκείνου που ξεσπάθωνε κατά μιας συγκεκριμένης προμήθειας, την οποία αναδείκνυε ως σκάνδαλο, απλώς επειδή τον τάιζε άλλος προμηθευτής.

Τύποις όλοι οι δημοσιογράφοι υποβάλουμε δηλώσεις «πόθεν έσχες» στον Άρειο Πάγο. Και κάτι έγινε. Στοιβάζονται σε φοριαμούς και πάπαλα. Αν οι ίδιοι, το σωματείο μας, δεν πάρει πρωτοβουλία για κάθαρση, κάποιοι θα ντρεπόμαστε να δηλώνουμε «δημοσιογράφος».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου