Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Εις άτοπον απαγωγή

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-17, 12:11:56
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Εις άτοπον απαγωγή

 

Ανάγκη να καταφύγουμε σε απλά μαθηματικά, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε αν αυτές οι επαναληπτικές εκλογές θα μας δώσουν μια κυβέρνηση ικανή να μας βγάλει από τα αδιέξοδα. Δυστυχώς στα ελληνικά πολιτικά μαθηματικά δεν κυριαρχεί ούτε η πρόσθεση ούτε ο πολλαπλασιασμός. Κυριαρχούν η διαίρεση και η αφαίρεση.

 

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νέα άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, λογικώς θα έπρεπε να συμβεί αυτό που είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Αλέξη Τσιπρα. Να έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αλλά μια τέτοια προοπτική αποκλείεται μαθηματικώς δια της εις άτοπον απαγωγής. Αφού το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την ΔΗΜΑΡ και αφού η ΔΗΜΑΡ αποκλείει κατηγορηματικώς την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στα περί «Καρατζαφέρη της Αριστεράς», με τα οποία στόλισαν τον πρόεδρο της, τότε απομένει μια μόνο προοπτική αριστερής διακυβέρνησης. Να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία. Ή έστω να την πλησιάσει τόσο ώστε να αναγκασθεί το ΠΑΣΟΚ να συμπράξει.

 

Προφανώς με αυτά τα πολιτικά μαθηματικά οδηγηθήκαμε στην επιβολή των νέων εκλογών. Και αν μεν βγουν οι υπολογισμοί εκείνων που με αυτόν τον τρόπο σκέφτονται, θα δούμε τι θα ακολουθήσει. Αν όμως οι διαφοροποιήσεις των ποσοστών των κομμάτων δεν είναι κοσμογονικές, αν οι μετατοπίσεις στην σεισμική πλάκα του εκλογικού σώματος δεν είναι τεκτονικών διαστάσεων τι θα γίνει; Θα πηγαίνουμε συνέχεια σε νέες εκλογές, με την προσδοκία να αποκτήσει κάποιος αυτοδυναμία;

 

Κακά τα ψέματα. Οι πολιτικοί μας ηγέτες αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι κατατρύχονται από μια εθνικώς ενδημούσα νόσο. Την υπερίσχυση του εγώ επί του εμείς. Την αδυναμία συνδιαλλαγής, συμβιβασμού και συνεργασίας. Αλλά η Δημοκρατία είναι κατ’ εξοχήν πολίτευμα του συμβιβασμού και της συνεργασίας. Το «όλα ή τίποτα» είναι καλό να το τραγουδάει ως άσμα ερωτικό ο Γιάννης Πάριος, όχι για να εκπορεύεται ως αντίληψη από υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες.  

 

Άλλη μια ευκαιρία χάθηκε. Η ευκαιρία να έχουμε μια ισχυρή πολυκομματική κυβέρνηση, έστω για δυο χρόνια, ώστε στο μεταξύ και η αλλαγή στις επαχθείς συμφωνίες να επιτευχθεί και νέες δυνάμεις στο πολιτικό στερέωμα να αναδειχθούν. Μακάρι αυτό να καταστεί δυνατό με τις νέες εκλογές και να μην πάμε σε νέα ακυβερνησία με την εις άτοπον απαγωγή.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=