Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : «Ηττα της πολιτικής»

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-16, 12:38:13
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : «Ηττα της πολιτικής»

 

 

Σίγουρα έχει δίκιο ο κ. Κουβέλης όταν λέει ότι «είναι ήττα της πολιτικής» το να καταφύγουμε στη λύση μιας εξωκοινοβουλευτικής «κυβέρνησης προσωπικοτήτων».Αλλά, φευ, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ήττα της πολιτικής και των πολιτικών μας.

 

Ακόμη μεγαλύτερη ήττα της πολιτικής, των κομμάτων που κυριάρχησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και των πολιτικών ηγετών, είναι το ότι η χώρα καταστράφηκε οικονομικώς. Ότι κατέστη παγκόσμιος ζήτουλας. Ότι οι πολίτες γίνονται όλο και φτωχότεροι. Ότι δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει αύριο. Ότι πληθαίνουν οι άνθρωποι, όπως ένας 32χρονος γείτονας μου, που απελπισμένοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους. Ότι διαλύθηκε ως κοινωνία παιδεύουσα τους επιγενόμενους, αυτούς που θα έπρεπε να υλοποιήσουν το σπαρτιατικό «Aμές δέ γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες». Ότι υποθηκεύτηκε η εθνική μας κυριαρχία. Ότι ποδοπατείται καθημερινώς η εθνική μας αξιοπρέπεια.

 

Ακόμη μεγαλύτερη ήττα της πολιτικής και των κατεστημένων πολιτικών ήταν το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών. Και αν τελικώς δεν μπορέσουν να βρουν λύση και πάμε πάλι σε εκλογές, τολμώ να προβλέψω ότι η ήττα αυτή θα καταστεί οδυνηρότερη. Και, δυστυχώς, χωρίς το νέο αποτέλεσμα να οδηγεί με σιγουριά σε λύση του πολιτικού προβλήματος. Διότι πολλοί θα χάσουν ακόμη περισσότερο, ελάχιστοι θα κερδίσουν, αλλά κανείς δεν θα είναι τόσο κερδισμένος ώστε να μπορεί να επιβάλει, μόνος ή με συγγενείς δυνάμεις, το δικό του πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

 

Ακριβώς γι’ αυτό πιστεύω ότι ο τόπος δεν σώζεται με νέες εκλογές. Αλλά ούτε και με μια κυβέρνηση που θα την προσλάβουν ως… συμβασιούχο αορίστου χρόνου. Που θα μπορεί οποιοσδήποτε να την ανατρέψει οποιαδήποτε στιγμή. Απαιτείται ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονική διάρκεια, τόσο ισχυρής ώστε να μπορεί να αναδιαπραγματευθεί τα απαράδεκτα μνημόνια. Ενώ παραλλήλως θα προωθεί και τις αλλαγές που απαιτούνται για την εξυγίανση του νοσούντος πολιτικού συστήματος. Από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως την κατάργηση των διατάξεων που εξασφαλίζουν την προκλητική ατιμωρησία των πολιτικών.

 

Οι προσκλήσεις του κ. Σαμαρά για σύμπτυξη «κεντροδεξιού μετώπου» και του κ. Βενιζέλου για «κεντροαριστερή παράταξη» πέφτουν στο κενό. Ενώ ο εμφύλιος στην Αριστερά γίνεται όλο και αγριότερος. Με ποια λογική θα δώσει λύση ένα νέο αποτέλεσμα, αν συνεχίσουν όλοι να πορεύονται με τα ίδια μυαλά;

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=