Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Τα… ζόμπι μάς κυβερνούν

Τελευταία ενημέρωση: 2012-04-29, 14:26:56
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ : Τα… ζόμπι μάς κυβερνούν

Ισως δεν υπάρχει καλύτερος χαρακτηρισμός για τα οικονομικά δόγματα που εξουσιάζουν αυτή την ώρα την Ευρώπη, από αυτόν που τους προσάπτει, με ένα άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» –αναδημοσιευμένο στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν: Τα ζόμπι της λιτότητας. Ζόμπι που επιμένουν να κυκλοφορούν και να τρομάζουν τους λαούς, οδηγώντας τους στη δυστυχία, παρά το ότι έχουν… πεθάνει εδώ και καιρό.

Πολιτικοί και τεχνοκράτες θεοποίησαν την λιτότητα, που είναι τελείως άλλο πράγμα από την δική μας αναγκαία μείωση του παραφουσκωμένου κράτους, ως μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα των προβλημάτων του χρέους και του ελλείμματος που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως και η αμερικανική. Πηγαίνοντας στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υποδεικνύουν βασικά εγχειρίδια της οικονομίας. Τα οποία υποδεικνύουν ακριβώς, την ανάγκη κρατικών δαπανών για επανεκκίνηση της οικονομίας, ως μόνο τρόπο για να αντιμετωπισθεί η ύφεση.

Επιλέγοντας την επιβολή εξοντωτικής λιτότητας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σχεδόν κατάργηση του κράτους πρόνοιας, στο όνομα μιας αόρατης «ανταγωνιστικότητας» που τάχα θα φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη, το μόνο που κατάφεραν είναι να βυθίζουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση τις προβληματικές οικονομίες. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Είναι πια πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο οδυνηρό ακόμη και για την Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα:

Ο ισχυρισμός ότι μόνο η λιτότητα μπορεί να κατευνάσει τις αγορές ομολόγων έχει αποδειχθεί τόσο λανθασμένος όσο εκείνος ότι η νεράιδα της εμπιστοσύνης θα φέρει την ευημερία. Και οι σοβαροί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική λιτότητα σε μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση την κατατροπώνει: συρρικνώνοντας την οικονομία και πλήττοντας τα μακροχρόνια έσοδα, η λιτότητα μάλλον επιδεινώνει την προοπτική του χρέους αντί να την βελτιώσει.Συνεπώς σήμερα ζούμε σε ένα κόσμο με οικονομικές πολιτικές που μοιάζουν σαν χόμπι _ πολιτικές τις οποίες θα έπρεπε να είχαν σκοτώσει οι αποδείξεις ότι βασίζονται σε λανθασμένους συλλογισμούς αλλά που παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να βαδίζουν τρεκλίζοντας. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτή η βασιλεία του λάθους.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=