Γ. Π. Μασσαβέτας: Σε τι κόσμο θα ζήσουν;

γ-π-μασσαβέτας-σε-τι-κόσμο-θα-ζήσουν-897546

Χαζεύω τις φωτογραφίες των εγγονών μου και κυριεύομαι από ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια η χαρά του χαζοπαππού και από την άλλη ο φόβος για το αύριο, διότι ζούμε σε έναν κόσμο συνεχών ανατροπών, τόσο ώστε να διερωτάται και να ανησυχεί ο καθένας σε τι κόσμο θα μεγαλώσουν τα παιδιά ή τα εγγόνια μας.

*** Ο κόσμος άλλαξε άρδην τη δεκαετία του ‘90, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση και η μια μετά την άλλη οι χώρες του ανατολικού μπλοκ έσπευσαν να ….δραπετεύσουν από αυτό, που οι «αριστεροί παλιάς κοπής» αποκαλούσαν «σοσιαλιστικό Παράδεισο». Η ισορροπία που υπήρχε ανατράπηκε και τα αριστερά κόμματα και κινήματα, ιδίως της Ευρώπης, σταδιακώς κατέρρευσαν. Κόμματα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά εξαφανίσθηκαν. Τα συνεργαζόμενα με αυτά συνδικάτα έχασαν μέγα μέρος της δύναμής τους, με οδυνηρές συνέπειες για τις νέες γενιές εργαζομένων.

*** Ο κόσμος άλλαξε δραματικώς τη δεκαετία του 2000, με ενίσχυση του αυταρχισμού, ως «νόμιμης άμυνας» κατά της τρομοκρατίας, μετά την επίθεση των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Δικαιώματα και ελευθερίες τέθηκαν υπό περιορισμούς, με αποθέωση της αυθαιρεσίας την πολύχρονη κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία, χωρίς δίκη, στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο.

*** Ο κόσμος άλλαξε προς το χειρότερο από τη δεκαετία του ’10, όταν η μια μετά την άλλη όλες οι μεγάλες βιομηχανίες της Δύσης έσπευδαν να μεταφέρουν την παραγωγή των προϊόντων τους στην Κίνα και άλλες χώρες χαμηλού εργατικού κόστους, κλείνοντας εργοστάσια και αφήνοντας στον δρόμο εκατομμύρια εργαζομένων.

*** Ο κόσμος αλλάζει τραγικώς από το ξημέρωμα της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς η απειλή της πανδημίας, που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπων, οδήγησε σε νέους περιορισμούς των ατομικών ελευθερίων και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξή της.

Τώρα διαβάζω τις αναλύσεις των ειδημόνων σε ζητήματα γεωπολιτικής, στρατηγικής και ασφάλειας και κάθε τόσο συναντώ το στερεότυπο: «Ο κόσμος μας δεν θα είναι πια ίδιος μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία». Την ίδια ώρα, όσα εκπέμπονται από την Αγκυρα με κάνουν να σκέπτομαι ότι όσο «τρελό» ήταν το εγχείρημα του νεοτσάρου Πούτιν, άλλο τόσο υπάρχει πράγματι κίνδυνος να βιώσουμε και εμείς ανάλογες «μαγκιές» από τον γιαλαντζί σουλτάνο της Αγκυρας.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του και η λογική το δικό της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου