Τα όμορφα χωριά, αλλά και υπουργοί όμορφα καίγονται 

τα-όμορφα-χωριά-αλλά-και-υπουργοί-όμ-851206

Θα στοιχειώσει ο Νίκος Κούρκουλος και θα περιφέρεται αναπαράγοντας την ιστορική ατάκα του από την ταινία «Ορατότης Μηδέν»: «Οχι άλλο κάρβουνο». Οχι πια άλλο κάρβουνο τετριμμένων, χιλιοειπωμένων, αλλά πάντα προκλητικών για τη νοημοσύνη των πολιτών δικαιολογιών.

Δεν μας καθησυχάζει σε τίποτε η καταφυγή των «αρμοδίων» στα συνήθη πια επιχειρήματα ότι για το μπάχαλο, που έφερε τώρα η «Ελπίδα», άλλοτε η «Μήδεια» και οποιαδήποτε άλλη επώνυμη ή ανώνυμη θεομηνία φταίει η «πρωτοφανής» ένταση των φαινομένων, είτε του ψύχους, είτε της ζέστης, της βροχής, της φωτιάς, των ανέμων. Ούτε μας παρηγορεί η επίκληση της, πράγματι δεδομένης, μεταβολής των κλιματικών συνθηκών, είτε τις πούμε απλώς «κλιματική αλλαγή», είτε τις αναβαθμίσουμε στο επίπεδο της «κλιματικής καταστροφής».

Τα πράγματα είναι δεδομένα. Αυτή η θεομηνία, που οι μετεωρολόγοι ονόμασαν «Ελπίδα», κατά σχήμα οξύμωρο, όπως το ξίδι το λέμε και γλυκάδι, αφού αποδείχθηκε περιτράνως «απελπισία», δεν σας χτύπησε, κ. πρόεδρε, την πόρτα πρωί – πρωί δευτεριάτικα, ώστε να σας αιφνιδιάσει και εσάς και τους υπουργούς σας και τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς άρχοντες ανά την Ελλάδα. Κάθε άλλο, διότι είχατε απολύτως σαφείς και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες, όχι μόνο τους Ελληνες αλλά και ξένους, για το τι μας, αλλά και σας περιμένει. Σας είχαν προδιαγράψει με σαφήνεια την ένταση των φαινομένων, αλλά και τον χρόνο εκδήλωσης και κορύφωσής τους.

Είχατε δεκαπέντε μέρες στη διάθεση σας, ώστε το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» να κάνει τις συσκέψεις του, τα σχέδια επιχειρήσεων, να καταρτίσει τους καταλόγους προτεραιοτήτων, να οργανώσει το ανθρώπινο δυναμικό του, να θέσει σε ετοιμότητα το υλικό του, με έναν και μοναδικό στόχο, να περιορίσει τις συνέπειες, διότι να τις μηδενίσει είναι ανθρωπίνως αδύνατο και κανείς δεν ζητεί τέτοια «θαύματα».

Κακά τα ψέματα. Το μόνο «κάρβουνο», που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, είναι να υπάρξουν κάποιοι, που θα «καούν». Αν δεν έχουν την ευαισθησία να «αυτοπυρποληθούν», πολιτικώς, τότε πρέπει να τους «κάψετε» εσείς κ. πρόεδρε, ζητώντας τις παραιτήσεις τους, διότι δεν είναι νοητό να μην υπάρχει ούτε ένας υπεύθυνος για την κραυγαλέα γελοιοποίηση της «πολιτικής προστασίας», της κρατικής λειτουργίας.

Για να κλείσω με μια αναφορά πάλι σε ταινία, όπως άρχισα, θα παραλλάξω τον τίτλο μιας σερβικής ταινίας: «Οι όμορφοι υπουργοί, όμορφα καίγονται».

g[email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου