Ποιο κοστίζει ακριβότερα στο κράτος;

ποιο-κοστίζει-ακριβότερα-στο-κράτος-851206

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Ελπίζω κ. πρόεδρε ότι δεν περιμένετε να αναπέμψουμε ουρανομήκεις ζητωκραυγές, με οφθαλμούς δακρύοντες από συγκίνηση, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης, της κυβέρνησής σας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, έλαβε την απόφαση να μειώσει το ανώτατο όριο στις τιμές του μοριακού διαγνωστικού ελέγχου (pcr), που χρεώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, από τα 60 στα 47 ευρώ. Αλλα περιμέναμε να ακούσουμε. Πρωτίστως ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αν ένα ζευγάρι με δύο παιδιά μετεφηβικής ηλικίας στην Ελλάδα θέλει πράγματι να ελέγχει συστηματικώς την πορεία της υγείας του, ώστε να προλαμβάνει την επέλαση του ιού, υπό οποιαδήποτε μετάλλαξη, θα πρέπει να υποβάλλεται, τουλάχιστον, τρεις φορές τον μήνα σε μοριακό έλεγχο, όπερ σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύει 546 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Ακόμη και αν εργάζονται και οι δύο, με καθαρές αποδοχές, ο ένας του βασικού μισθού των 700 ευρώ και ο άλλος γύρω στο χιλιάρικο, πάλι το κόστος είναι δυσβάστακτο.

Εκτός, όμως, από δυσβάστακτο, είναι και άδικο, όταν οι πολίτες γνωρίζουν ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δη σε χώρες όπου ο μέσος μισθός των εργαζομένων είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από τον δικό μας, οι έλεγχοι είτε γίνονται εντελώς δωρεάν για όλους, όπως στην Αυστρία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες, ή έστω μόνο για τους εμβολιασμένους, όπως στη Γαλλία. Ειναι και προκλητικό, όταν οι πολίτες μαθαίνουν ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεώνει, στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα, 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο, ενώ για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο οι χρεώσεις της ίδιας εταιρείας είναι 5 και 25 ευρώ αντιστοίχως, όταν μάλιστα οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

Το «δωρεάν» συνεπάγεται βεβαίως μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Είναι, όμως, δαπάνη ανταποδοτική, διότι αν από δέκα ελέγχους γλιτώνουμε μία κατάσταση πολυήμερης διασωλήνωσης, τότε έχουμε και κέρδος. Αναλογιστείτε πόσο κόστισε η επί 70 ημέρες νοσηλεία του Βασίλη Λεβέντη στην εντατική. Πόσο κοστίζουν οι πάνω από 600 εν λειτουργία εντατικές και οι υπερχίλιες απλές κλίνες Covid και θα καταλάβετε ότι έχω δίκιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου