Η ζωή μας με το διαδίκτυο αλλάζει άρδην 

η-ζωή-μας-με-το-διαδίκτυο-αλλάζει-άρδ-851206

Είτε αποδεχθούμε το αρχαίο λατινικό «scripta manent», είτε το νεότερο ελληνικό «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει», η ουσία είναι η ίδια. Σημαίνει πως στην εποχή του διαδικτύου, όπου ο καθένας «γράφει» με πάσα ευκολία ό,τι θέλει, είτε σε κείμενα, είτε σε απλές εικόνες, είτε σε «ζωντανή» απεικόνιση ιδιωτικών ή δημόσιων στιγμών, οφείλει να γνωρίζει και τις συνέπειες, ότι κάποια στιγμή μπορεί να τα βρει μπροστά του, όπως, για παράδειγμα, ο αποπεμφθείς από τους συνεργάτες του τέταρτος συντελεστής της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», Στάθης Παναγιωτόπουλος.

Αναδεικνύεται έτσι το διαδίκτυο και ως εργαλείο νεμέσεως, διότι κάποιοι χυδαίοι, τραμπούκοι, παράφρονες δεν έχουν πια την άνεση να ισχυρισθούν ότι αυτά που τους καταμαρτυρούν τα θύματά τους είναι κατηγορίες αβάσιμες και εκ του πονηρού, διότι θα εισπράξουν μια ηχηρή, αποστομωτική απάντηση, με κάποιο βίντεο, κάποια ανάρτηση δικού τους κειμένου, είτε σε ιστοσελίδα, είτε καταγεγραμμένη σε SMS στο κινητό του θύματος.

Είναι μόνο μια παράμετρος των συγκλονιστικών αλλαγών, που έχει επιφέρει στη ζωή μας το διαδίκτυο. Αλλαγών ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν ασφαλώς και αρνητικά στοιχεία, όπως η ευκολία διάδοσης της χυδαιότητας, του μίσους, φυλετικού, θρησκευτικού ή πολιτικού, οι απάτες και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα θετικά του διαδικτύου υπερτερούν. Από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώς την τηλεκπαίδευση και από την τηλεργασία, που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη στις σκοτεινές ημέρες της πανδημίας, ώς την εύκολη πρόσβαση σε στοιχεία, αρχεία, δεδομένα, από την κυκλοφορία των ιδεών, ώς την καταπολέμηση της μοναξιάς των ηλικιωμένων.

Οταν το 1990 άρχισε να δημοσιεύεται η στήλη μου, σε 22, τότε, εφημερίδες, υπήρχε μόνο το φαξ και έπρεπε ώρες ολόκληρες να στέκομαι πάνω από αυτό στέλνοντας και ξαναστέλνοντας το κείμενο, διότι άλλος είχε χάσει μια παράγραφο και άλλος μια άλλη. Τώρα, σε κλάσματα δευτερολέπτου, με ένα πάτημα, το κείμενο φτάνει σε όλους τους παραλήπτες.

Το μείον της υπόθεσης είναι ότι η πρόσβαση των Ελλήνων στο διαδίκτυο παραμένει ακόμη αργή και ακριβή, σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης. Η δε υπόσχεση του άλλοτε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για ελεύθερη πρόσβαση σε μεγάλες περιοχές, έμεινε υπόσχεση άνευ αντικρίσματος. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι Δήμοι, όπως π.χ. των Τρικάλων. Αν και έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη ελεύθερης και άνετης πρόσβασης στο διαδίκτυο, ακόμη και για την αντιμετώπιση της σκοτεινής δράσης κάποιων με …βρόμικες αρβύλες.

giorgismassavetas@gmail.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου