Τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα 

τα-παθήματα-να-μας-γίνουν-μαθήματα-851206

«Μεγάλη μπουκιά ας τρως, μεγάλο λόγο να μη λες» με συμβούλευε, ως μειράκιο, με όση σοφία κουβαλούσε από τα όσα τράβηξε σε δύσκολους καιρούς, γεμάτους πολέμους, εμφύλιους σπαραγμούς και ατελείωτη φτώχεια, η Μάνα μου. «Γιατί αυτό που θα πεις σήμερα για άλλονε, αύριο μπορεί να το βρεις μπροστά σου, να το λουστείς ο ίδιος». Το θυμήθηκα πάλι, όχι με αφορμή ότι οι ιστορίες της ζωής της, οι «Γυναικείες Ιστορίες», ανέβηκαν στο θεατρικό σανίδι, αλλά με όσα έγιναν γνωστά για τις δραστηριότητες του συντελεστή των εκπομπών «Ράδιο Αρβύλα» και «Βινύλιο» Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος καταγγέλθηκε, από την παθούσα, ως ένοχος της αισχρότερης μορφής έλλειψης ανδρισμού, της διαπόμπευσης πρώην συντρόφου του, με ανάρτηση υλικού από τις ιδιαίτερες στιγμές, που είχαν ζήσει, με στόχο να την …εκδικηθεί.

Τώρα, λοιπόν, ο Αντώνης Κανάκης, ευρηματικός και εμβληματικός δημιουργός τηλεοπτικού προγράμματος, που είναι η ψυχή των εκπομπών, που προανέφερα, εμφανίζεται, ευλόγως, συντετριμμένος με τις αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά τού έως χθες στενού συνεργάτη του, για τις οποίες είχε πλήρη άγνοια. Τον πιστεύω. Είναι, όμως, η ώρα να ενστερνισθεί και αυτός το μάθημα της αγράμματης Μάνας μου. «Μεγάλη μπουκιά ας τρως, μεγάλο λόγο να μη λες».

Να θυμηθεί πόσο άδικος ήταν, όταν, με το πρώτο ξέσπασμα της υπόθεσης Λιγνάδη, κατηγορούσε την υπουργό Πολιτισμού, με τη μάλλον αυθαίρετη άποψη ότι όφειλε να γνωρίζει τα της κρεβατοκάμαρας του Λιγνάδη, αφού ήταν συνεργάτης της: «Ας δεχτούμε ότι δεν ήξερε τίποτα. Είναι και λίγο υποχρέωσή της να ξέρει. Εδώ εμείς έναν συνεργάτη παίρνουμε και τσεκάρουμε να δούμε τι καπνό φουμάρει, πριν τον βάλουμε μέσα στο μαγαζί μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό. Κυρία Μενδώνη, ο λόγος, που πρέπει να παραιτηθείτε, λέγεται ευθιξία».

Να, όμως, που η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι δεν είναι πάντα εφικτό να ξέρεις «τι καπνό φουμάρει» κάποιος, με τον οποίο συνεργάζεσαι στενότατα. Πόσο μάλλον αν δεν είναι δα και κολλητός ή άμεσος συνεργάτης σου.

Επειδή τα δημόσια ήθη δεν τα διαμορφώνουν μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι «διαμορφωτές κοινής γνώμης», ιδίως με την ισχύ της τηλοψίας, καλό είναι να είμαστε πιο μετρημένοι στα λόγια μας. Να μη φορτώνουμε σε άλλους ό,τι αύριο μπορεί να λουστούμε και εμείς.

giorgismassavetas@gmail.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου