Ας βάλουν νερό στο κρασί τους

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-14, 08:15:56
Ας βάλουν νερό στο κρασί τους

Η ενεργειακή κρίση θερίζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι «αρμοδιότητα» της στήλης να εξηγήσει πώς φθάσαμε εδώ. Σημασία έχει τι κάνουμε τώρα. Αυτά που πρέπει να κάνουμε, να κάνουν οι κυβερνήσεις για τους λαούς, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν είναι δυνατόν να διαπνέονται από το πνεύμα των «σκληρών της οικονομίας της αγοράς», οι οποίοι βγάζουν φλύκταινες μόλις ακούν προτάσεις για κοινωνική κρατική παρέμβαση.

Ευτυχώς, για τα ελληνικά δεδομένα, έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση, με πολλούς οπαδούς της ελεύθερης οικονομίας, η οποία όμως δεν διστάζει τα πάρει μέτρα καθαρώς σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα. Είναι η πρώτη, που ανακοίνωσε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ευρύ πρόγραμμα επιδότησης στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Τώρα ενώνουν τη φωνή τους μαζί της και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.


Ατυχώς, για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η συνολική ηγεσία της ακόμη προβληματίζεται και διστάζει, με τους Γερμανούς, κυρίως, να επιμένουν ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί, προσεχώς, με τη λειτουργία των νόμων της αγοράς και με πολλούς άλλους, κυρίως βόρειους, αρνητές της κοινωνικής πολιτικής μέσω επιδοτήσεων, να προτείνουν ως λύση ακόμη και την επιστροφή στις ανθρακοβόρες μονάδες παραγωγής ενέργειας, που ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ας τον μολύνουμε πλήρως τον πλανήτη, προκείμενου να ...προδοθούν οι αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας, να μη μολυνθούμε από σοσιαλδημοκρατικές επιλογές. Στο ίδιο πνεύμα, οι Γάλλοι βρήκαν την ευκαιρία να διαφημίσουν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους, τα οποία προσφέρουν ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες του φυσικού αερίου. Παρασιωπούν, όμως, το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη βρει λύση πού και πώς θα διοχετεύονται τα θανατηφόρα πυρηνικά απόβλητα τέτοιων μονάδων.


Εκτός όμως από τους νεοφιλελεύθερους της οικονομίας, είναι καιρός να βάλουν νερό στο κρασί τους και κάποιοι άλλοι. Οι οικολόγοι του καναπέ. Να κατανοήσουν ότι η σωτηρία του πλανήτη περνά από την αύξηση της παραγωγής ενέργειας μέσω εναλλακτικών πηγών. Να παύσουν να αντιδρούν υστερικώς στην ανάπτυξη αιολικών μονάδων, είτε σε ορεινούς όγκους, είτε σε θαλάσσια πάρκα, λύση που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποδοτική για την πατρίδα μας.

Με το «όλα ή τίποτε» δεν βγαίνει άκρη. Ας ακολουθήσουμε το «μη χείρον βέλτιστον».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
4
=