Σωθήκαμε! Οταν έρθουν, θα την αλλάξουν

σωθήκαμε-οταν-έρθουν-θα-την-αλλάξουν-373978

Μερικές φορές, να παρακολουθείς επί ώρες τις συνεδριάσεις της Βουλής, έστω και από την άνεση του σπιτιού σου, βλάπτει σοβαρώς την υγεία. Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Θες να …παρέμβεις και το μόνο που σου απομένει είναι να εκτονώνεσαι όπως και όσο μπορείς. Χαρακτηριστική περίπτωση τα όσα ακούσαμε να λέγονται κατά τη συζήτηση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Παρακολουθήσαμε την αποθέωση της στρεψοδικίας και του εύκολου πολιτικού ψεύδους, παρέα με την επίδειξη …τσάμπα πατριωτισμού.

Ποιο είναι το μέγα μειονέκτημα της συμφωνίας; Μα το επανέλαβαν κατά κόρον και ο Αλέξης Τσίπρας και ο «σκιώδης υπουργός» του επί των Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι Γάλλοι μάς προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη, σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα (την Τουρκία δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), μόνο στα όρια της χερσαίας θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς μας. Δεν τους υποχρεώσαμε να δεσμευθούν ότι θα υπερασπισθούν και την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οτι, ώς τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε καν, εμείς οι ίδιοι, προσδιορίσει ποια είναι αυτή η ελληνική ΑΟΖ και ποια τα όριά της, είναι απλή λεπτομέρεια. Οπως είναι …παρωνυχίδα το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα τεσσεράμισι χρόνια της εξουσίας της δεν διανοήθηκε να προχωρήσει σε προσδιορισμό της ΑΟΖ. Τώρα όμως δικαιούνται να κατηγορούν τους άλλους, επειδή δεν υπάρχει στη συμφωνία πρόβλεψη για κάτι, που είναι, κατά το διεθνές δίκαιο, νομικώς ανύπαρκτο.

Εχει ο καιρός γυρίσματα. Μπορούμε επιτέλους να ελπίζουμε οι Ελληνες, διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε, ρητώς και κατηγορηματικώς, πως, όταν θα επανέλθει στην εξουσία, θα την αλλάξει την επαίσχυντη αυτή συμφωνία. Ως γνωστόν, όταν ο Αλέξης δεσμεύεται να σκίσει μνημόνια, να καταργήσει νόμους, όπως τον ΕΝΦΙΑ, να κάνει τους δανειστές μας να χορεύουν στον ρυθμό των ροζ νταουλιών του και να στείλει τη μαντάμ Μέρκελ «χομ», ο λόγος του είναι «λίρα εκατό».

Αν την απειλή την εκτόξευε μόνο η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Τζούφη, ίσως οι Γάλλοι να μην ανησυχούσαν τόσο πολύ. Ισως να σκέφτονταν πως είναι …τζούφια λόγια. Οταν, όμως, το λέει και ο Αλέξης, σίγουρα δεν θα μπορεί να κλείνει μάτι τα βράδια ο Μακρόν.

Αντε και στα επόμενα «σκισίματα».

giorgismassavetas@gmail.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου