Μειώστε ή μηδενίστε τον ΦΠΑ, όπου δει

μειώστε-ή-μηδενίστε-τον-φπα-όπου-δει-432182

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Υποθέτω ότι τα «καλά νέα» μάς τα φυλάτε, κ. πρόεδρε, για την καθιερωμένη, εδώ και δεκαετίες, πολιτική «παράσταση» στη ΔΕΘ και ότι, ανάμεσα σε αυτά, θα είναι και τα «αντισταθμιστικά μέτρα» κατά του κύματος ακρίβειας, για τα οποία μιλά ο υπουργός σας Αδωνις Γεωργιάδης.

Είναι αλήθεια ότι τα «χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης, όποιος και αν κυβερνούσε σήμερα, είναι σχετικώς «δεμένα». Τα …τριάμισι μνημόνια, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου, Σαμαρά – Βενιζέλου και Τσίπρα – Καμμένου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όταν αυτή δεν εγκρίνεται από τους θεσμούς, όπως αποκαλείται πια η άλλοτε τρόικα. Εδώ, όμως, ισχύει πια το «ανάγκα και θεοί πείθονται». Η ανάγκη για άσκηση κοινωνικής πολιτικής απέναντι στο κύμα ακρίβειας, που απλώνεται απειλητικώς με ταχύτητα, λες και συναγωνίζεται σε ράλι την ταχύτητα των μεταλλάξεων του ιού, είναι πλέον αδήριτη.

Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως αναγκαίο να κάνετε κάποιας μορφής «αντάρτικο» απέναντι στους αυστηρούς περιορισμούς των θεσμών, απέναντι στους όρους των δανειστών μας. Μπορείτε να επικαλεστείτε ήδη υπαρκτό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε γενναία μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από το 21% στο 10% και δεσμεύεται, απέναντι στους πολίτες της χώρας της, ότι θα κάνει κάθε τι, ώστε οι Ισπανοί καταναλωτές να μην πληρώνουν, για το ρεύμα, περισσότερα από όσα πλήρωναν στο τέλος του 2018.

Να βγάλετε ζεστό χρήμα από τον κρατικό κορβανά και να το μοιράσετε, με μορφή επιδότησης, στις τιμές όλων των αγαθών, που ακριβαίνουν, δεν είναι εύκολο. Μπορείτε, όμως, πράγματι να προσφέρετε σημαντική βοήθεια στους «μη έχοντες», στην πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών, μέσω της αλλαγής των ποσοστών, που πληρώνουν για τον ΦΠΑ. Οχι μόνο να τον μειώσετε δραστικώς, πρωτίστως στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, που επιδρούν, όταν αυξάνεται η τιμή τους, σε όλη την παραγωγική διαδικασία, σε όλα τα βιομηχανικά, ακόμη και τα αγροτικά προϊόντα, ιδίως εκείνα του θερμοκηπίου. Ακόμη και να τον μηδενίσετε σε κάποια προϊόντα, όπως ο άρτος ημών ο επιούσιος ή το γάλα των παιδιών μας.

Δύσκολο εγχείρημα. Σας περιμένει τείχος εξωτερικών αντιδράσεων. Οι ηγέτες, όμως, στα δύσκολα κρίνονται. Εχετε ενώπιόν σας λυδία λίθο, επί της οποίας θα δοκιμαστεί η ικανότητά σας να …περπατάτε στα κάρβουνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου