Ο διχασμός, η συναίνεση και άλλα… παραμύθια

ο-διχασμός-η-συναίνεση-και-άλλα-παρα-441265

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Αν τη δούμε κάπως ψυχραίμως, τώρα που πέρασαν οι πρώτες εντυπώσεις, αυτήν την υπόθεση με το «φιάσκο Αποστολάκη», πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχει και τη θετική της πλευρά. Ινα πληρωθεί το ρηθέν παρά των αρχαίων ημών προγόνων «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Αλήθεια είναι. Πράγματι προέκυψε καθαρό πολιτικό όφελος με το πισωγύρισμα του ατρόμητου ναυάρχου, που σκιάχτηκε τον ίσκιο του και το έβαλε στα πόδια, όταν κυκλοφόρησε το «non paper» της Κουμουνδούρου, που τον χαρακτήριζε «αποστάτη» και «εξαγορασμένο», ίνα πληρωθεί ένα άλλο ρηθέν, το «Ζαχαριάδη ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Είναι πράγματι θετικό, τόσο ώστε πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως προσφορά του κ. Αποστολάκη στον δημόσιο βίο της χώρας, ότι οι πολίτες έχουν πλέον τη χειροπιαστή, απτή και ξεκάθαρη αφορμή να κατανοήσουν και να αποδεχθούν μια αλήθεια. Πως, όταν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα του και τα φερέφωνά τους βαρούν τα νταούλια της «συναίνεσης», που δήθεν είναι αναγκαία, για να πάει μπροστά ο τόπος, δεν εννοούν τίποτε άλλο παρά μόνο ετούτο το απλό και σαφέστατο: Οτι οι «άλλοι», εν προκειμένω η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να αποδέχονται τη «γραμμή», που χαράζουν εκείνοι. Είναι μια δική τους ερμηνεία του όρου «συναίνεση». Οχι με την έννοια της αναζήτησης κοινού τόπου, ενός ελάχιστου κοινού παρανομαστή, αλλά με την προσχώρηση των «άλλων» στις δικές τους αντιλήψεις και πρακτικές.

Να τελειώνουμε λοιπόν με το παραμύθι της ροζέ «συναίνεσης» και να πούμε ένα «ευχαριστώ» στον αυτοβυθισθέντα ναύαρχο. Του το χρωστάμε του ανθρώπου.

Αλλά το νόμισμα έχει και την άλλη όψη του. Κορόνα από τη μια, γράμματα από την άλλη. Συναίνεση από τη μια, διχασμός από την άλλη. Οπότε, όσοι πολίτες κρίνουν τα πολιτικά δρώμενα, αλλά και την κομματική ορολογία ενός εκάστου, με ψύχραιμο μάτι και κοινό νου, είναι εύκολο να αντιληφθούν πως αμφότερες οι όψεις του ίδιου νομίσματος είναι εξίσου κίβδηλες. Οταν αποδεικνύεται, εμπράκτως, ως απολύτως ψεύτικη η επίκληση της «ενότητας» και της «συναίνεσης», τότε αναδεικνύεται και το μέγεθος του ψεύδους και της υποκρισίας εκείνων, που καταγγέλλουν τους άλλους για «διχασμό», ενώ στην πράξη επιτίθεται σαν …Ταλιμπάν με χαρακτηρισμούς για «προδότες» και «ξεπουλημένους» εναντίον όποιου τολμήσει και μόνον να …ακουμπήσει την άλλη πλευρά.

Παραμύθια, τέλος, λοιπόν. Για να ζήσουμε πράγματι καλύτερα, χωρίς κίβδηλα νομίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου