Βρείτε τρόπους να προλάβουμε

βρείτε-τρόπους-να-προλάβουμε-463557

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Παράλληλες πραγματικότητες και προοπτικές, με απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων:

*** Με ένα και μοναδικό κρούσμα, μετά από έξι μήνες πλήρους ανοσίας, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έσπευσε αμέσως να επιβάλει τριήμερο πανεθνικό λοκντάουν, το οποίο επεκτείνεται, ιδίως στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, μετά την εμφάνιση άλλων έξι κρουσμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Σίδνεϊ.

*** Εμείς έχουμε χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινώς. Οχι μόνον κρούσματα, αλλά και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν συνεχώς, τόσο ώστε σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, να έχει φθάσει στα όρια αντοχής του το σύστημα περίθαλψης, ενώ η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία επισημαίνει ότι από τους διασωληνωμένους, πλην δυο περιπτώσεων, όλοι είναι ανεμβολίαστοι και μάλιστα νεαρότερων ηλικιών από εκείνους, που κατέκλυζαν τις ΜΕΘ στο πρώτα κύματα της πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι ούτε η Νέα Ζηλανδία, ούτε η Αυστραλία περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό. Αυτή η ειδική προσμονή είναι προνόμιο της δικής μας οικονομικής πραγματικότητας και κάποιων άλλων μεσογειακών χωρών, που, αναγκαστικώς, προχώρησαν σε πολλά ανοίγματα, με μέτρα χαλάρωσης, ώστε να εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα για τις τουριστικές περιοχές, αλλά και για την εθνική οικονομία τους γενικώς.

Τώρα όμως είναι ανάγκη να αρχίσουμε να μαζεύουμε τις πολλές χαλαρώσεις. Κυρίως όμως να ενταθεί η προσπάθεια για τη θωράκιση του συνόλου, που δεν μπορεί να επιτευχθεί άλλως πάρα μόνο με τους εμβολιασμούς. Για να γίνει, όμως, δεν αρκεί η νέα διαφημιστική εκστρατεία, που επιδιώκει να πείσει τους ανεμβολίαστους. Χρειάζεται να ασκηθεί συστηματικότερη πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων, η οποία μπορεί να μην αποδώσει στην περίπτωση των φανατικών «ψεκασμένων», αλλά από τη μεγάλη μάζα των άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανεμβολίαστων, οι «ψεκασμένοι» είναι η μειονότητα. Η πλειονότητα συνίσταται κυρίως από φοβισμένους και απέναντι σε αυτούς πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική της εναλλαγής ανάμεσα “στο καμουτσί και στο καρότο”. Δεν βγαίνεις κ. Τσιτσιπά από τη χώρα, ούτε γίνεσαι δεκτός να εισέλθεις, αν είσαι έξω, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αλλως, μας περιμένει ζοφερός χειμώνας, κατά τον οποίο θα μας βγουν όχι μόνο ξινά, αλλά και πικρά τα κέρδη των τουριστικών επιχειρήσεων, είτε στην Κρήτη, είτε στην υπόλοιπη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου