Αυτοί έχασαν, εμείς πληρώνουμε το «μάρμαρο»

αυτοί-έχασαν-εμείς-πληρώνουμε-το-μάρ-466631

Του Γ. Π. Μασσαβέτα, [email protected]

Οποιος θεωρεί ότι όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν είναι μακρινά και δεν μας αγγίζουν κάνει μεγάλο λάθος. Αφορούν σε εμάς αμεσότατα. Οχι για …ιστορικούς λόγους. Οχι επειδή οι μεγαλύτερες πόλεις του ιδρύθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η μεν Καμπούλ επί του ποταμού Κωφήνα (νυν Καμπούλ) ως «Αλεξάνδρεια του Καυκάσου», η δε Κανταχάρ ως «Αλεξάνδρεια των Αραχωτών». Αλλωστε, ο Μακεδόνας στρατηλάτης έκρινε ως τόσο άξενο το τοπίο της σημερινής Κανταχάρ, ώστε έσπευσε να αποχωρήσει ταχέως. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, που χρειάστηκαν είκοσι χρόνια, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αμύθητα ποσά δισεκατομμυρίων για να συνειδητοποιήσουν τελικώς, με δραματικό τρόπο, ότι στο τέλος θυμίζουν το άσμα του Σαββόπουλου: Είπαν «γεια χαρά σου στον Αντύπα και άφησαν ξωπίσω τους μια τρύπα», πολύ μεγαλύτερη από αυτές, που άφησαν σε Λιβύη, Υεμένη, Συρία και Ιράκ και κάτι λιγότερο στην Τυνησία, με τις «άτσαλες» επεμβάσεις τους.

Οι λόγοι, για τους οποίους μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι σημερινοί και αυριανοί. Διότι:

*** Θα αντιμετωπίσουμε νέο, λίαν έντονο κύμα προσφύγων, τους οποίους θα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ο «σουλτάνος» της Αγκυρας. Πρωτίστως για να πιέσει την Ελλάδα, αλλά και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαιτώντας όχι μόνο μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά, κυρίως, πολιτικά, από την τελωνειακή ένωση, ώς την ανοχή της πολιτικής του στο κυπριακό.

*** Θα αναζωογονηθεί το κίνημα του Ισλαμικού Κράτους τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη. Με φυσική συνέπεια άλλες φουρνιές ξεσπιτωμένων, που θα αναζητούν ασφαλέστερους τόπους, με δίοδο από Ελλάδα και Ιταλία.

*** Θα αναθαρρήσουν και θα αρχίσουν «πολιτικό αντάρτικο» κατά του καθεστώτος του προέδρου Σίσι, που τους ανέτρεψε στρατιωτικώς, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην Αίγυπτο, με κίνδυνο να χάσουμε πολύτιμο σύμμαχο.

Θα υπάρξει έστω και ένας στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, να κάνει πολιτικό «χαρακίρι» για το τεράστιο φιάσκο, για το οποίο η Ελλάς, ήδη από το 2013, διά στόματος του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, είχε προειδοποιήσει ότι θα επέλθει, λέγοντας ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά και όλοι αυτοί οι Αφγανοί δήθεν σύμμαχοι, δήθεν φίλοι, δήθεν μισθοφόροι, που υποτίθεται ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκπαιδεύουν, δεν μπορούν να δώσουν λύση. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις σε πολιτικά προβλήματα»;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου